'Uruzgan-crisis was machtsstrijd in D66'

DEN HAAG - Verdeeldheid over de Nederlandse missie naar Uruzgan begin vorig jaar heeft bij D66 tot een strijd om het leiderschap geleid. Voormalig D66-Tweede Kamerlid Bert Bakker zegt dat in een interview met de Volkskrant dat zaterdag verschijnt.''De enige vraag was: wie is hier de baas?'', aldus Bakker. Toenmalig fractievoorzitter Boris Dittrich ''mocht de stekker niet uit het kabinet trekken, want dat zou hem onbetwist tot leider maken. En dat kon niet want Boris had afgedaan voor het kamp rond Van Mierlo.''

Tot dat kamp rond partijoprichter Hans van Mierlo rekent Bakker onder anderen voormalig vicepremier en partijleider Thom de Graaf, toenmalig minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst en huidig D66-leider Alexander Pechtold, die op dat moment minister voor Bestuurlijke Vernieuwing was.

De fractie van D66 sprak aanvankelijk haar veto uit tegen de Uruzganmissie en suggereerde uit het kabinet te zullen stappen als die toch zou doorgaan. De D66-bewindslieden stelden zich echter veel terughoudender op. Toen een ruime Kamermeerheid de missie bleek te steunen, bleef D66 uiteindelijk in het kabinet.

Volgens Bakker hebben Brinkhorst en senator Eddy Schuyer gedreigd de partij te verlaten als de fractie op een kabinetscrisis zou aansturen. Beiden ontkennen dat tegenover de Volkskrant, maar Bakker zegt het zeker te weten.

In juni 2006 blies D66 alsnog het kabinet op, uit onvrede over het beleid van VVD-minister Rita Verdonk, die toen nog Vreemdelingenzaken in haar portefeuille had.

Bakker haalt in de Volkskrant nog eens stevig uit naar Verdonk. ''Het mens is echt te stom om voor de duvel te dansen. Politici hebben de verantwoordelijkheid voor een harmonieuze ontwikkeling van de samenleving. Maar Verdonk wakkert racisme aan, dag in dag uit. Verdonk gooit olie op ieder vuurtje dat ze kan vinden.'' (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden