Urker broers bestraft voor geweld tegen Powned-journalist

De politierechter in Lelystad heeft vrijdag twee broers uit Urk veroordeeld tot werkstraffen van 150 en 120 uur. Volgens de rechter staat vast dat het tweetal op 28 maart bij de Sionkerk in hun woonplaats geweld heeft gepleegd tegen een verslaggever van PowNed.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De verslaggever was ter plaatse om kerkgangers te interviewen. Journalisten en cameraploegen waren op de bewuste zondag bij de Sionkerk omdat de kerk ondanks de coronamaatregelen de deuren opende voor alle gelovigen. Dit leidde tot onrust.

De PowNed-verslaggever was samen met een cameraman ter plaatse. Hij kreeg - als eerste - een klap tegen zijn achterhoofd van een van de verdachten, de 26-jarige Lammert P. Toen de verslaggever daarop reageerde, werd hij het doelwit van Lammert en diens 28-jarige broer Jelle. De verslaggever werd een paar keer tegen zijn knie getrapt.

Volgens Lammert P. heeft hij de cameraman niet geslagen maar geduwd. De rechter achtte het slaan wel bewezen. De verslaggever heeft hij naar eigen zeggen niet getrapt. P. probeerde hem ‘onderuit te tackelen’, zo hield hij de rechter voor. Dat zou een ‘schrikreactie’ zijn geweest - P. kreeg ‘een stok’ van de verslaggever in zijn gezicht, waarop een microfoon was bevestigd. P. verklaarde ook dat het ‘een eenmansactie’ is geweest en dat zijn broer niet betrokken was. Hij betuigde spijt. Volgens de rechter zijn beide broers betrokken geweest. De straf van Lammert pakte hoger uit omdat hij de cameraman heeft mishandeld.

Urk

Het geweld tegen de verslaggever is op beeld vastgelegd. De verdachten zijn er slechts op uit geweest om de hem weg te jagen, zo verklaarden zij voor de rechter. Hij misdroeg zich in hun ogen door kerkgangers agressief en luidruchtig te benaderen. In zijn aangifte heeft de betrokken verslaggever gezegd dat hij werd gewaarschuwd dat hij Urk niet in een kwaad daglicht mocht stellen en dat er een onrustige en gespannen sfeer op bij de kerk hing.

De rechter wees de beide broers op persvrijheid als grondrecht. “Je valt journalisten niet aan, ook niet als je hen te confronterend, te provocerend of misschien zelfs ontzettend vervelend vindt.”

De broers hebben zich een dag na het incident gemeld bij de politie. Zij zijn toen aangehouden en hebben twee dagen vastgezeten. Die detentie matigt de opgelegde werkstraf met vier uur.

Het Openbaar Ministerie had tegen beide broers een voorwaardelijke celstraf van twee weken geëist, naast een taakstraf van 150 uur.

Gesteund

Omroep PowNed voelt zich gesteund door de uitspraak van de rechter. Een woordvoerder zegt dat dit een duidelijk signaal is dat journalisten vrij hun werk moeten kunnen doen en dat het gebruik van geweld volstrekt onaanvaardbaar is. “Van onze verslaggevers en collega-journalisten blijf je met je handen af.”

Mark Baanders, de journalist in kwestie, reageerde via later vrijdagmiddag via zijn Instagram op de taakstraffen. Hij schrijft blij te zijn met de uitspraak en hoopt samen met de rechter dat de kans op herhaling nihil is. ‘Ik hoop dat iedereen die deze gasten herkent op straat hen in hun waarde kan laten en dat de zaak hierbij voor hun is afgerond. Wie de billen brandt, moet op de blaren zitten, maar dat doen de heren nu ook en daarmee verdienen ze een tweede kans.’

Niet alleen de twee broers belaagden de PowNed-verslaggever. Een automobilist reed op hem in. Deze man moet zich dinsdag voor de rechter verantwoorden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden