Interview

Uri Rosenthal: ‘Geef regering ruimte om daadkrachtig te handelen’

De Tweede Kamer zou de regering meer ruimte moeten geven bij het bedwingen van de coronacrisis, vindt oud-minister en -hoogleraar Uri Rosenthal. 

Uri Rosenthal.Beeld ANP

Eet, drink, slaap! Het oogt als een wel erg basaal advies van ‘crisisprofessor’ Uri Rosenthal aan de regering. Maar hij is bloedserieus. “Bij de vuurwerkramp in Enschede was het beste advies dat we burgemeester Mans gaven: naar huis gaan en slapen. Er komt een moment dat de vermoeidheid je concentratievermogen zo aantast dat de kwaliteit van de besluiten eronder lijdt.”

De 74-jarige oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-hoogleraar bestuurskunde geldt als grondlegger van het gedachtegoed over crisisbestrijding in Nederland. Hij was medeoprichter van het Crisis Onderzoek Team (COT). De huidige ‘megacrisis’ is volgens hem een test voor de politieke leiders in Nederland en elders in de wereld: zijn zij de juiste mensen op de juiste plaats?

Crisis na de crisis

Tot nu toe is hij goed te spreken over zijn partijgenoot Mark Rutte. “Het is, zoals hij terecht zegt, een van de grootste crises uit onze geschiedenis. We zitten nu in de eerste, acute fase, waarbij alles erop is gericht de opvangcapaciteit van de ziekenhuizen niet te overschrijden,” doceert hij. “Daarna krijg je de ‘crisis na de crisis’, en moet de samenleving veerkracht tonen om weer op te krabbelen.”

“De regering heeft de opdracht de collectieve stress in de samenleving te kanaliseren, in goede banen te leiden. Daar komt draagvlak bij kijken. De regering moet voor elkaar krijgen dat de samenleving de regels naleeft. Daar heeft het de rest van de maatschappij bij nodig, de media en andere partijen.”

In het verleden hanteerde Rosenthal het adagium dat een regering in crisistijden de ruimte moet krijgen om daadkrachtig te werk te gaan, en pas na afloop verantwoording aflegt. “Je ziet nu al dat dat niet gebeurt, helaas moet ik zeggen. In de Tweede Kamer werden Mark Rutte en Bruno Bruins genadeloos geattaqueerd door Wilders en Baudet en op onderdelen ook door Klaver. Dat zou in vroeger tijden anders zijn geweest. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn de tijden veranderd. Daar ligt Boris Johnson onder vuur van partijgenoten.”

Woordenspel

De roep om nog verdergaande restricties doet Rosenthal af als een woordenspel. “Ik zeg het Rutte na: we zitten al heel dicht bij een total lockdown. Het verschil met landen als België en Frankrijk is minder groot dan wordt gezegd. Het is op straat stil, het openbaar vervoer is leeg.”

Om het draagvlak voor alle inperkingen van het sociaal verkeer op langere termijn in stand te houden, moet het vertrouwen in de deskundigheid van het RIVM overeind blijven. “Als de regering haar vertrouwen in de deskundigen blijft uitdragen, helpt dat om eventuele druk vanuit de samenleving voor verlichting van het regime te temperen. Op dit moment is in mijn beleving sprake van een krachtig draagvlak.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden