PlusTen slotte

Uri Coronel (1946-2016): Ajax was zijn familie

In het gezin waarin Uri Coronel opgroeide, werden de zondagen vanwege de holocaust nooit familiedagen. In plaats daarvan ging Coronel op zondagen naar Ajax.

Jop van Kempen
Uri Coronel Beeld Jan-Dirk van der Burg
Uri CoronelBeeld Jan-Dirk van der Burg

'Een kop koffie, schat," zei Uri Coronel tegen de medewerkster van Ajax die de bestelling kwam opnemen tijdens een interview in 2011. Het kwam vanzelfsprekend en amicaal uit de mond van de voorzitter.

Alsof hij onder familie was. Dat ervoer Coronel ook zo, vertelde hij. "De club is ook mijn familie." In een door de oorlog geruïneerde Joodse familie vormde Ajax een baken op zondagen.

Coronel groeide op in een samengesteld gezin. Zijn vader kon tijdens de oorlog onderduiken en ontkwam aan het kamp, als enige van de familie.

Ook zijn moeder verloor bijna iedereen. Coronel en zijn broer zijn van na de oorlog, en in huis woonden ook een dochter van zijn moeder uit een eerder huwelijk en een neef en een nicht, twee oorlogswezen.

"Iedereen noemde elkaar broer en zus, en zo voelde het." Ondanks de tragische familiegeschiedenis, of misschien wel dankzij, maakte de vader van Coronel van zijn zakelijk loopbaan een groot succes. Hij bouwde een verzekeringskantoor op, dat Coronel en zijn broer overnamen, uitbreidden en voor vele miljoenen van de hand deden.

Geschiedenis van de club
De zondagen bleven echter altijd voor Ajax. Coronel ademde de geschiedenis van de Amsterdamse club. Hij zag wijlen Johan Cruijff halverwege de jaren 60 furore maken in jeugdteams en hij was erbij als supporter toen Ajax in 1972 de Europacup I won. Coronel was erbij als bestuurslid toen Ajax in 1995 de Champions League won, met tranen in zijn ogen.

Ook in 2011 stond Coronel huilend op het veld, na het behaalde landskampioenschap tegen FC Twente, als diep gekrenkte voorzitter. Een paar maanden daarvoor was hij geveld door de nietsontziende dadendrang van Cruijff, die Ajax bestuurlijk wilde omvormen en daarbij de hele clubleiding slachtofferde.

De zogenaamde 'fluwelen revolutie' van Cruijff draaide uit op een bestuurlijke en sportieve mislukking. Het tekent Coronel dat hij Cruijff na de vuige machtsstrijd nooit heeft willen zwartmaken.

Hoewel de aftocht hem vele nachten uit de slaap hield om 'met zichzelf te vergaderen', zoals Coronel het gepieker omschreef, kon Cruijff gewoon een hand van hem krijgen.

Genadig
Coronel was als bestuurder hard, behoorlijk rechtlijnig en volgens critici ook kil, maar in de wijze waarop hij met tegenstanders en nederlagen omging, toonde hij zich een genadig mens.

De stekelige opmerkingen die hij in het dagelijks leven graag mocht maken, kwamen uit een goed hart. Hij mocht zichzelf en zijn eigen ijdelheid graag op de hak nemen.

Coronel beleefde grootste successen in zijn eerste bestuursperiode bij Ajax, van 1989 tot 1997. In 1988 was het bestuur van Ton Harmsen gevallen en zat Ajax na de Fiod-affaire en het vertrek van trainer Cruijff in een bestuurlijk wak.

Met Louis van Gaal als trainer, Michael van Praag als voorzitter en Coronel als commercieel bestuurslid kende Ajax de tweede bloeiperiode na de jaren 70.

Mazzel
Coronel wilde Ajax op dat hoogste Europese niveau houden met de bouw van de Arena, maar de financiële positie van de Amsterdamse club is zó ver achterop geraakt bij het buitenland dat het hoogste niveau voor geen enkele Nederlandse club meer is weggelegd.

"Ik leek voor de mazzel geboren toen ik in 1989 bestuurslid mocht worden," zei hij. "Als bestuur klaverjasten wij onder Van Gaal met de spelers. We kwamen heel dicht bij het team, omdat Van Gaal vond dat we eenheid moesten uitstralen. Ik zat in de spelersbus en kwam in de catacomben van stadions. Los van de mooie familiegebeurtenissen is Ajax het mooiste wat me in mijn leven is overkomen." De speld die hij als erelid van Ajax kreeg, droeg hij met trots.

Coronel tijdens een persconferentie in 2011 Beeld ANP
Coronel tijdens een persconferentie in 2011Beeld ANP

Coronel heeft getracht de supporters van Ajax op te voeden. Hij vond dat ze de geuzennaam 'Joden' moesten afschudden, omdat het de aanleiding vormde voor antisemitische spreekkoren die hij en anderen als zeer kwetsend ervoeren.

Joodse identiteit
Ook doceerde Coronel dat Ajax helemaal geen Joodse club is, maar een Amsterdamse club met enkele Joodse elementen. Het was tevergeefs. De Joodse identiteit en de bescherming daarvan speelden een belangrijke rol in het leven van Coronel.

Hij gaf lezingen over het onderwerp en zette zich bestuurlijk in voor het Nieuw Israëlitisch Weekblad en het Amstelveens bejaardencentrum Beth Shalom. Coronel was eveneens verbonden aan Artis, het Alzheimercentrum van het VUmc en de Amsterdamse sportraad.

Maurice Uriel Coronel, vader en grootvader, overleed maandag aan hartfalen. Hij was onwel geworden in de sportschool. Coronel wordt dinsdag begraven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden