'Urgent tekort aan woningen voor knappe koppen in Amsterdam'

Voor de Amsterdamse economie is het van het grootste belang dat er meer woningen beschikbaar komen buiten de sociale huursector, schrijft Marry de Gaay-Fortman.

Achter beeldschermen van een ict-bedrijf zitten al snel tien nationaliteiten naast elkaar. Betaalbare woonruimte voor dezemensen is schaars. Beeld Jean-Pierre Jans
Achter beeldschermen van een ict-bedrijf zitten al snel tien nationaliteiten naast elkaar. Betaalbare woonruimte voor dezemensen is schaars.Beeld Jean-Pierre Jans

Amsterdam is booming. ING verwacht voor 2015 een economische groei van 2,2 procent. Op de jaarlijkse lijst met toplocaties van weekblad Elsevier was Amsterdam dit voorjaar de snelste stijger. Volgens Het Financieele Dagblad telt de stad de meeste snelgroeiende bedrijven (gazellen) van het land.

Het gaat goed in de haven, met het toerisme, maar vooral in sectoren waar ict dé groeifactor is. Alle seinen staan op groen, zou je zeggen. Helaas, de nieuwe groei maakt ook scherp duidelijk waar Amsterdam nog steeds de aansluiting met de 21ste eeuw mist: op de woningmarkt.

De ict-sector heeft grote behoefte aan slimme, goed opgeleide en ambitieuze kenniswerkers. Daar zijn er in Nederland veel te weinig van, ze komen overal vandaan. Achter de beeldschermen van een Amsterdams ict-bedrijf zitten al snel tien nationaliteiten naast elkaar.

Helft naar de huisbaas
Wereldwijd is een war for talent gaande. Knappe koppen kunnen overal aan de slag. Amsterdam heeft in toenemende mate last van een tekort aan betaalbare woningen in het middensegment. Als je al een aardige woning weet te vinden, betaal je meteen de hoofdprijs. Een stad waar toptalenten de helft van hun salaris moeten overmaken aan de huisbaas, is toch minder aantrekkelijk. VNO-NCW metropool Amsterdam ziet dat geld liever besteed in de stad.

Het is dringen op de woningmarkt. Wie ambitie heeft, wil in de stad wonen. Maar ook senioren kiezen voor de stad. Waar kunnen ze terecht?

Bijna zestig procent van de Amsterdamse woningvoorraad bestaat uit sociale huurwoningen. Ze zijn alleen bereikbaar voor huishoudens met een inkomen tot 34.000 euro. En door de aantrekkelijke huur verhuizen zittende huurders niet.

We moeten af van de kunstmatig laaggehouden huren en overmatige regulering van de woningmarkt. Het gat tussen de marktwaarde en de feitelijke huur is nu vaak extreem groot. Door liberalisatie zullen geleidelijk meer huurwoningen in de vrije sector beschikbaar komen met betaalbare huren vanaf zevenhonderd euro.

Op slot
Internationale kenniswerkers zoeken een zogeheten hoogstedelijk woonmilieu met voorzieningen en snelle verbindingen. Het transformeren van incourante kantoren in de periferie tot huurwoningen is ook daarom geen kansrijke optie. Een enkel kantoor ombouwen kan, maar de meeste zijn ongeschikt. Liberalisatie, zoals die nu is ingezet, is de enige manier om op korte termijn het middensegment huurwoningen te vergroten.

De slecht functionerende woningmarkt kan een rem zetten op de economische ontwikkeling. Snelgroeiende bedrijven maken zich zorgen. Grote delen van de woningmarkt zitten op slot. Dat verklaart ook waarom meer dan de helft van alle werknemers in Amsterdam buiten de stad woont.

De opgave voor gemeente, corporaties en marktpartijen is substantiële ruimte te maken in het middensegment voor doorstromers en nieuwkomers én voldoende betaalbare woningen beschikbaar te houden voor huishoudens met lage inkomens.

laatstewoord@parool.nl

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden