Urgenda wil in 2 jaar 100.000 huurwoningen verduurzamen

Met 170 woningcorporaties presenteert Urgenda het plan om in 2 jaar 100.000 huurwoningen te verduurzamen.

Bart van Zoelen
Urgendadirecteur Marjan Minnesma Beeld anp
Urgendadirecteur Marjan MinnesmaBeeld anp

Urgenda wil laten zien: het kabinet kan nog steeds voldoen aan de door de duurzaamheidsorganisatie gewonnen klimaatzaak.

Die kost het kabinet hoofdbrekens, want tussen nu en eind volgend jaar moet de Nederlandse uitstoot van CO2 met maar liefst 9 megaton omlaag om in 2020 een kwart minder CO2 uit te stoten dan in 1990.

Dat lijkt alleen haalbaar met grof geschut, zoals het sluiten van kolencentrales en terug naar 100 kilometer per uur op de snelweg. En mogelijk zelfs dan niet, zo liet het kabinet al doorschemeren.

Gehate verhuurdersheffing
Maar Urgendadirecteur Marjan Minnesma wil zich daar nog niet bij neerleggen. Zo kan de uitstoot in 2 jaar met 0,2 megaton omlaag als honderdduizend huurwoningen extra worden gerenoveerd door de woningcorporaties. Voorwaarde is wel dat het kabinet de door de corporaties gehate verhuurdersheffing afschaft, die hen elk jaar 1,7 miljard kost.

Die belasting wordt elk jaar in september geïnd, zegt Minnesma. Dus als het kabinet daar nu duidelijkheid over geeft kunnen de corporaties investeren in extra zonnepanelen, warmtepompen en isolatie. Ook de personeelstekorten onder loodgieters en andere technici ziet zij niet als struikelblok. Met door Urgenda ontwikkelde methodes kan de verduurzaming veel efficiënter, volgens Minnesma.

Zuinigere verwarming
Met de samenwerking wil ze laten zien dat duurzaamheidsmaatregelen wel degelijk mogelijk zijn met draagvlak. De verhuurdersheffing gaat ten koste van de huren die woningcorporaties opstrijken. Tochtige huurwoningen zorgen voor torenhoge energierekeningen bij huurders. Met betere isolatie en zuinigere verwarming zijn ze meteen goedkoper uit, zelfs als de huur ietwat hoger uitvalt.

Zo presenteert Urgenda met maatschappelijke organisaties de komende weken veertig maatregelen die allemaal samen goed zijn voor 9 megaton. "Dit is geen campagne," bezweert Minnesma. "Als overheid moet je niet roepen dat dit niet kan en daarmee de rechtstaat aan je laars lappen." Deze week bleek nota bene dat de CO2-uitstoot eind 2018 weer is gestegen.

Eerder zinspeelde Urgenda erop dat het Nederland aan het vonnis zal houden en desnoods een kapitale dwangsom zal opeisen als de CO2-besparingen niet worden gehaald. Daar wil Minnesma nu niet op vooruitlopen. "We gaan er tot het allerlaatste moment vanuit dat het vonnis wordt nageleefd. Aan geld hebben we niets als de klimaatverandering doorgaat."

Lees verder: Milieuvriendelijk personage in GTST dankzij Urgenda

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden