Uren in de rij voor mysterieuze rockband

AMSTERDAM - Poppodium De Melkweg verstuurde zondagavond een wel heel mysterieuze e-mail. Een aankondiging van een concert, zonder de naam van de band. Eén kaartje per persoon, en alleen geldig als de persoon in kwestie een speciaal polsbandje draagt. Absoluut geen camera's toegestaan. Voorverkoop: dinsdag, 18 augustus. Het concert: de dag daarna.

Ondanks de vaagheden in de e-mail stond gisteren een flinke rij bij de Melkweg, in afwachting van de start van de verkoop om zes uur. Via een cijfercode in de e-mail kon worden achterhaald om welke band het ging. Dat blijkt Them Crooked Vultures te zijn, een gelegenheidsband ¿ al is er sprake van een nog te verschijnen album ¿ met bijzondere bandleden. Dave Grohl, voorheen drummer bij Nirvana en zanger van de Foo Fighters; Josh Homme van de rockband Queens of the Stone Age; en John Paul Jones, beter bekend als bassist van Led Zeppelin.

Slechts één keer eerder trad de band op, in Chicago. Van dat optreden zijn op Youtube een paar schokkerige camerabeelden te zien, naast de veertien seconden durende clip van een nummer van de band.

Veertien seconden muziek, en toch zitten drie jongens en één meisje al sinds half negen 's ochtends te wachten.

Thomas Douw (24): ''Mijn broer Daniël wist ervan, via Twitter volgens mij. Die wilde er per se heen. Hij dacht dat hier vanmorgen mensen uit heel Europa zouden staan.''

Hijzelf gaat erheen, vooral voor Dave Grohl. ''Die John Paul Jones is toch een beetje de wild card. Je weet niet wat hij gaat spelen, maar het maakt het wel een stuk spannender.'' Uiteindelijk kon broer Daniël zelf niet in de rij staan, hij moest werken. In zijn plaats: zijn zusje. Ze krijgt voor het wachten vijftig euro.

De Melkweg verwacht met Them Crooked Vultures 'een volle bak': zo'n 1500 mensen. Ook het poppodium wist lange tijd niet wie zou optreden, al hadden ze er al wel voor betaald. Jon Heemsbergen van de Melkweg: ''Wij wisten alleen dat we moesten bieden, maar we wisten niet welke band het was. Normaal doe je dat natuurlijk niet, maar nu hadden we wel aanwijzingen dat het heel bijzonder moest zijn.''

Dat de band ook optreedt als de nog geheime verrassingsact op Lowlands, is volgens de fans wel duidelijk. Maar dat is lang niet zo gaaf als in de Melkweg, vinden ze. Douw: ''Het is toch net even anders, of er nou twintigduizend man naast je staan, of vijftienhonderd.''

Daarom moest het poppodium de mysterieuze e-mail zo kort voor het optreden versturen, op verzoek van het management van de band. Heemsbergen: ''De band wil het zo intiem mogelijk houden. Het is echt voor de liefhebber.'' (MAAIKE SCHOON)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden