Urban ufo's in de gracht

Voor Staller is Mr. Lonely een manier om de dood recht aan te kijken, op een vrolijke manier. Foto Marc Driessen Beeld
Voor Staller is Mr. Lonely een manier om de dood recht aan te kijken, op een vrolijke manier. Foto Marc Driessen

AMSTERDAM - Zwijgend neemt Mr. Lonely zijn hoed af. Onder wat eerst een drijvend vod lijkt, komt een geraamte tevoorschijn. De mensen op het terras van café 't Smalle op de Egelantiersgracht kijken verbaasd, maken een foto.

Eric Staller zit een paar meter verderop met zijn afstandsbediening in een bootje. De Amerikaanse kunstenaar, die sinds 1994 in Amsterdam woont, presenteerde gisteren zijn veertiende 'urban ufo', kunstwerken die hij naar de mensen toe wil brengen.

Bij die serie horen ook de vier mannen op een lange fiets met grote verlichte bollen op hun hoofd, en de eeuwig doorlopende cirkel van legerlaarzen met een Amerikaanse vlag erin. Die laatste liet hij door de Amsterdamse straten paraderen ten tijde van de Amerikaanse inval in Irak in 2003. De urban ufo's financiert Staller zelf, met geld dat hij verdient met kunstwerken die hij in opdracht maakt, onder meer voor de openbare ruimte.

''Ik wil dat zo veel mogelijk mensen op allerlei plekken in Amsterdam mijn werk zien,'' zegt Staller over de urban ufo's. Hij legde gisteren ook zijn werk 'Remote controlled lovers' in het water. Met de twee drijvende hoofden is hij jaren geleden al vaak Amsterdam in geweest. Het is de tweede versie van het werk, want ooit gaf een rondvaartbootkapitein wat extra gas zodra hij zag dat de hoofden van plastic waren, niet van menselijk materiaal.

Om Mr. Lonely deze zomer tegen te komen moet je dus mazzel hebben. ''Café 't Smalle is mijn favoriete plek hiervoor. Het terras ligt lekker laag, en je kunt het kunstwerk zo vanonder de brug laten aankomen, dat levert een prachtig filmisch beeld.''

Iemand vroeg hem al of Mr. Lonely een eerbetoon is aan Michael Jackson. ''Die was nog niet dood toen ik het idee kreeg voor dit kunstwerk,'' zegt Staller. Maar vooruit, als iemand dat er in wil zien, prima. ''Heel goed eigenlijk, want we zijn steeds minder gewend om dingen zelf te interpreteren.''

Voor Staller is het werk meer een manier om de dood recht aan te kijken, op een vrolijke manier. ''Sinds ik zestig ben geworden, zijn mijn dagdromen donkerder geworden. Ik zie de gezondheid van mijn ouders achteruitgaan en realiseer me dat het einde dichterbij komt.''

Voorlopig staat hij nog met een afstandsbediening achter bomen en in bootjes Mr. Lonely uit te laten, 'mijn elektronische hond'. (HET PAROOL)

Mr. Lonely van kunstenaar Eric Staller. Beeld
Mr. Lonely van kunstenaar Eric Staller.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden