Urban Ocean

Loungen in de diepzee

Waar ooit een Indonesiër zat, kunnen we nu terecht bij een zaak die net weer wat anders dan andere zaken probeert te zijn. Zuid-Afrikaans staat op het bord op straat; daar komt de vrouw van de eigenaar dan ook vandaan. Zelf komt hij uit Kreta, wat de mediterrane inslag verklaart. En dan staat nog te lezen dat ze in vis en wild gespecialiseerd zijn. Dat van die vis is te verwachten als je het interieur bekijkt: één wand is helblauw en daar is een vis op geschilderd.

Die kleur blauw is overigens eetlustremmend, is onderzoekers gebleken; geen slimme zet dus. Verder is de verlichting zo spaarzaam dat je je in de diepzee kunt wanen. Het is niet oncomfortabel, maar wel vrij koud ingericht. Er is een entresol, waar je ook heen moet voor de wc's. De muziek dringt zich wel wat op, misschien om degenen te plezieren die graag in 'de loungehoek' zitten. Kennelijk wordt bij dat publiek de clientèle gezocht.

Op tafel papieren servetten, terwijl verder wel allerlei service wordt geboden, zoals vingerkommetjes. En de amuse (een versierde gamba) komt op een amuselepel.

De wijnkaart - met een redelijke keuze - is nogal breedsprakig, zoals voor de witte huiswijn: 'Een fruitige en volle wijn, met smaken van rijpe ananas, banaan, meloen en citroen, en toetsen van boter en vanille. Past uitstekend bij vis en allerlei zeevruchten, maar ook bij menig kaassoort.' We ­nemen liever een flesje Zuid-Afrikaanse ­cider; die is vrij neutraal en bevalt ons best (€3,80).

We beginnen met wat ze hier Oceans 12 noemen (naar de film), een plateau voor twee personen (€18,00), bestaande uit vier glaasjes, gevuld met een stuk voor stuk goede garnalencocktail, rivierkreeftsalade, vissalade en mosselen in martinisaus, vergezeld van twee gamba's, twee langoustines en twee rivierkreeftjes, die wat waterig smaken. Toch aardig van prijs-kwaliteitverhouding.

Vast op de kaart staat kreeftensoep, klassiek gemaakt en goed gevuld met mooie stukjes stevige kreeft, waar je nog een extra borrelglaasje cognac bij krijgt, wat de soep niet nodig heeft. Toch aardig bedacht voor wie graag alcoholisch is (€9,50).

De bouillabaisse kan, behalve als hoofdgerecht (€19,50), ook als voorgerecht worden geserveerd. Die nemen we, en het is een ordentelijke, goed gevulde vissoep, maar geen bouillabaisse (€9,50), en ook zonder rouille en croutons geserveerd.

Als hoofdgerecht kiezen we voor de vis de sepia, geserveerd met risotto met inktvisinkt en een Zuid-Afrikaanse saus. Die laatste is wat zompig en zoetig en mist de zuren die alles wat vissig is, zo nodig heeft, en daarbij is de risotto, geserveerd in nette torentjes, te gaar. De gestoofde sjalotten zijn oké (€18,50).

Het alternatief voor vis is hier wild; dat wordt een wild konijntje, gestoofd in een merlotsaus uit Zuid-Afrika met diezelfde sjalotten en wat lijmige (machinaal gepureerde) rucolapuree, waar te weinig rucola in zit om die zo te mogen noemen. Het konijn is wat hard (€19,50).

De traditionele Zuid-Afrikaanse citroen­meringuetaart trekt ons wel, maar is een domper: de meringue is slap en taai van ouderdom. Die taart heeft te lang op ons moeten wachten (€7,50).

En dan zijn er de 'traditionele Afrikaanse krimpvarkentjes': met chocolade en kokos bedekte blokjes cake, met vanille-ijs. Niet erg opwindend. Het gaat trouwens om een typisch Australisch (!) gerecht, Lamingtons, genoemd naar de gouverneur van Queensland, Lord Lamington, die ze 'those bloody poofy woolly biscuits' noemde. Gelijk had hij.

Laten we voorzichtig zijn met dit restaurant, waar ze zich erop voorstaan dat ze alleen duurzame vis verkopen, zoals zwaardvis, tong, kabeljauw, tonijn en heilbot. Bedreigde vissoorten, die alleen van speciale plekken en vangstmethoden en, bij tonijn, alleen bepaalde soorten nog oorbaar zijn. Dan moet je die gegevens erbij geven, als die goed zijn. Anders creëer je alleen maar verwarring over dat zo belangrijke onderwerp. Ook daarom is hier nog wel het een en ander te verbeteren.

7

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden