Update

UPS ziet af van overname TNT Express

De overname van koeriersbedrijf TNT Express door de Amerikaanse branchegenoot UPS gaat niet door. Dat meldde TNT maandag.

Een koerier van UPS voor een gebouw van TNT. Beeld Reuters
Een koerier van UPS voor een gebouw van TNT.Beeld Reuters

Volgens TNT heeft de Europese Commissie aan beide bedrijven laten weten dat er op basis van de huidige voorstellen geen toestemming wordt gegeven voor de overname. UPS heeft daarop besloten af te zien van de deal. De overnameovereenkomst tussen UPS en TNT wordt beëindigd zodra de formele bevestiging van de Brusselse bezwaren wordt ontvangen. TNT gaf maandag aan dat die bevestiging 'onvermijdelijk' is.

UPS wilde TNT voor in totaal 5,2 miljard euro overnemen. Dat voornemen stuitte echter op grote bezwaren van de Europese Commissie die vreesde dat de bedrijven samen een te dominante positie op de Europese expressmarkt zouden krijgen. UPS moest daarom onderdelen zien te verkopen aan concurrenten. De afgelopen weken werd echter al duidelijk dat grote bedrijven als FedEx niet stonden te springen om UPS uit de brand te helpen.

UPS betaalt TNT Express 200 miljoen euro als compensatie voor de mislukte overname. TNT gaf in een verklaring aan de situatie te betreuren, omdat het ervan uitging dat de overname gunstig was voor alle betrokkenen. Het bedrijf belooft in de verklaring alle aandacht te zullen richten op de uitvoering van de eigen strategie. Een update daarvan zal 'te zijner tijd' worden gegeven, laat TNT weten.

TNT gaf verder aan dat bij de nieuwe strategie maatregelen zullen horen die de winstgevendheid van TNT verbeteren. TNT boekte in het derde kwartaal van vorig jaar een operationele winst van 46 miljoen euro. Dat was 14 miljoen euro meer dan een jaar eerder. De omzet steeg in die periode met 2 procent tot 1,8 miljard euro.

Beleid
De afgeketste overname van koeriersbedrijf TNT Express door UPS verandert niets aan het beleid van grootaandeelhouder PostNL, dat nog altijd verwacht op termijn zijn belang in het voormalige zusterbedrijf voor een goede prijs te kunnen verkopen. Dat liet het postbedrijf vandaag weten.

PostNL heeft sinds de opsplitsing van het voormalige post- en expressbedrijf TNT een belang van 29,9 procent in TNT Express. Die aandelen wilde het verkopen aan UPS. Dat bedrijf bood 9,50 euro per aandeel, waardoor de opbrengst voor PostNL zou zijn opgelopen tot ruim 1,5 miljard euro. Dat geld wilde PostNL onder meer gebruiken om schulden af te bouwen en aandeelhouders een contant dividend te betalen.

PostNL blijft werken aan een lagere schuldenlast, maar dat proces zal zonder de opbrengsten van de TNT-aandelen minder snel verlopen, stelde een woordvoerder. Volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen gaat PostNL ervan uit dat de aandelen 'op middellange termijn' alsnog kunnen worden verkocht 'nadat de situatie rondom TNT Express is gestabiliseerd'. PostNL rekent daarbij op een hogere prijs dan vandaag op de beurs voor TNT Express werd geboden. De beurskoers van TNT Express kelderde maandagochtend ruim 40 procent tot 4,82 euro.

Eigen deadline
De Europese Commissie houdt vast aan de eigen deadline van 5 februari voor de publicatie van het oordeel over de overname van koeriersbedrijf TNT Express door UPS. Dat liet de commissie vandaag weten.

UPS en TNT maakten vandaag bekend dat de overname niet doorgaat. Volgens TNT heeft de commissie vrijdag laten weten dat de deal in de huidige opzet geen groen licht zal krijgen. UPS en TNT verbreken hun overnameovereenkomst formeel op het moment dat de Europese blokkade wordt gepubliceerd. De Europese Commissie gaf vandaag geen commentaar op het besluit van UPS.

Abvakabo FNV
Vakbond Abvakabo FNV wil snel om tafel met pakketbezorger TNT Express nu de overname door UPS is afgeketst. 'Nu de overname van de baan is, is het van belang dat er gauw duidelijkheid komt over de gevolgen voor het personeel', stelde bestuurder Susan Eijgermans vandaag.

Volgens Abvakabo FNV staat behoud van werkgelegenheid en inkomen daarbij voorop. 'De medewerkers willen gewoon hun werk goed kunnen doen', aldus Eijgermans.

Haar collega Aynur Polat van CNV Publieke Zaak benadrukte de mogelijke negatieve gevolgen van het afketsen van de overname voor grootaandeelhouder PostNL. 'De overname zou grote voordelen hebben voor PostNL. Nu moeten we afwachten wat de gevolgen van het uitblijven van de deal precies zullen zijn.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden