UPC: 'APR slechts adviserend'

AMSTERDAM - UPC beschouwt het advies van de Algemene Programmaraad (APR) in Amsterdam om de Arabische muziekzender Rotana Music Europe (RME) op te nemen in het zenderpakket ten koste van RTL7 als ''volstrekt vrijwillig en vrijblijvend''.De kabelmaatschappij zal een eigen afweging maken en maakt eind mei bekend welke zenders zij opneemt in het standaardpakket, aldus een woordvoerder dinsdag.

De APR adviseerde maandag RTL7 - dat overdag zakennieuws en 's avonds vooral sport en herhalingen van andere RTL-zenders brengt - te schrappen uit het standaardpakket voor Amsterdam en omstreken. De zender zou geen toegevoegde waarde hebben. Op basis van de bevolkingssamenstelling van de hoofdstad en tien omliggende gemeenten kiest de APR voor een Arabische zender.

Volgens een woordvoerder van UPC gaat de APR met het advies verder dan zijn bevoegdheid strekt. ''De APR moet adviseren over de vijftien zenders in het basispakket, maar laat zich nu uit over de overige zestien zenders die deel uitmaken van het standaardpakket. We zullen dat advies meewegen, maar voelen ons er niet door gebonden''.

'RTL 7 heeft prioriteit boven RME'

UPC stelt het standaardpakket vast op basis van marktonderzoek onder klanten en kijkcijfers. Hieruit komt naar voren welke zenders prioriteit hebben. ''Zonder vooruit te lopen op ons uiteindelijke besluit kan ik nu al zeggen dat RTL7 meer prioriteit heeft dan RME'', aldus de UPC-woordvoerder. De Arabische muziekzender is niet bekend bij de kabelmaatschappij. RME zit ook niet in het digitale pakket van UPC waarvan wel een Marokkaanse publieke zender, een Arabische entertainmentzender en Al Jazeera onderdeel uitmaken.

RME heeft zich zelf gemeld bij de APR in Amsterdam, legt de secretaris van de raad uit. ''Zenders kunnen zich bij ons melden waarna de APR beoordeelt wat de zender te bieden heeft, of het iets nieuws toevoegt, of de organisatie professioneel is, etcetera''. De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft Kamervragen over de kwestie gesteld aan minister Ronald Plasterk (OCW) als portefeuillehouder Media.

De Amsterdamse wethouder van Cultuur Carolien Gehrels liet in een reactie weten dat de kwestie buiten haar omgaat. ''Het is de wettelijke taak van de APR om advies te geven. Als mensen daar problemen mee hebben, moeten ze zich wenden tot de APR.' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden