Universiteiten willen studenten van buiten EU kunnen weigeren

Nederlandse universiteiten moeten in de toekomst de optie krijgen studenten van buiten de Europese Unie te weigeren of ze een hoger collegegeld op te leggen dan voor studiegenoten geldt.

David van Unen
Nieuwe internationale studenten van de Vrije Universiteit worden aan de start van hun studiejaar met rondvaartboten door de grachten geleid om Amsterdam te leren kennen. Beeld anp
Nieuwe internationale studenten van de Vrije Universiteit worden aan de start van hun studiejaar met rondvaartboten door de grachten geleid om Amsterdam te leren kennen.Beeld anp

Dat staat in de internationaliseringsagenda die de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en Vereniging Hogescholen (VH) maandag hebben overhandigd aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs.

Vorige week bleek al dat universiteiten onderling hebben afgesproken minder actief studenten uit het buitenland te willen werven.

Numerus fixus
Een van de ideeën die verenigingen daarvoor aandragen, is de introductie van numerus fixus (loting) voor het Engelstalige gedeelte van studies die in zowel het Nederlands als Engels gegeven worden. In specifieke gevallen moet het bovendien mogelijk worden een maximum te stellen aan het aantal studenten van buiten de EU dat wordt toegelaten tot een opleiding.

UvA
Het aandeel buitenlandse studenten op Nederlandse universiteiten groeide de laatste paar jaar hard: van 250.000 in 2013 naar 276.000 nu. De Universiteit van Amsterdam (UvA) kreeg dit jaar zelfs meer aanmeldingen uit het buitenland dan uit Nederland.

Op een aantal plekken in Nederland dreigt daarom verdrukking voor Nederlandse studenten, waarschuwt de VSNU.

Daarom willen onderwijsinstellingen de mogelijkheid te loten voor de Engelstalige 'track' van bepaalde opleidingen. Die mogelijkheid is er nu alleen voor gehele opleidingen.

Zo hebben studenten die Nederlands spreken en schrijven de mogelijkheid altijd in te stromen in de Nederlandstalige versie van de opleiding. Waar mogelijk willen universiteiten verder de vrijheidom aan studenten van buiten de EU een hoger collegegeld te vragen als het aantal plaatsen op een opleiding schaars is.

Verbod op discriminate
Er wordt onderscheid gemaakt tussen studenten uit de EU en daarbuiten om zo het Europees afgesproken verbod op discriminatie te omzeilen. Daarin staat dat studenten uit EU-landen evenveel aanspraak maken op onderwijs in Nederland als Nederlanders zelf. Voor studenten van daarbuiten gelden die afspraken niet.

Minister Van Engelshoven gaf tijdens een debat op de UvA vorige week aan dat ze zou laten onderzoeken of een wetswijziging mogelijk is die onderscheid tussen Nederlandse en alle buitenlandse studenten toestaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden