'Universiteiten omzeilen nieuwe flexwet'

Universiteiten proberen de nieuwe flexwet te omzeilen door docenten een klein vast contract en flexcontracten te geven. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van eigen onderzoek.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) werken volgens de krant zeker tientallen docenten met een dergelijk 'knutselcontract'. De Vakbond voor de Wetenschap (VAWO) stelt in de krant dat de constructie volledig indruist tegen de cao-afspraken.

Een woordvoerder van de UvA zegt desgevraagd dat de universiteit zich niet in het geschetste beeld herkent, maar dat de komende tijd wordt onderzocht wat klopt van de beschuldigingen. 'Er zijn zo'n vijfduizend medewerkers bij de UvA, het duurt even voordat je dat in kaart hebt gebracht.'

Tatiana Markaki, lid van de personeelscommissie van de Centrale Ondernemingsraad van de UvA, zegt dat zij en haar collega's bij de Faculteit Geesteswetenschappen al jaren meer inzicht proberen te krijgen in de verschillende soorten flexdiensten. Volgens haar steeds zonder resultaat.

Volgens Markaki gaat het vooral om 'kleine' vaste contracten, die tijdelijk worden opgehoogd. Zo verschilt het veel per jaar, of zelfs korter, hoeveel een medewerker of docent wordt ingezet. Een medewerker weet niet waar hij of zij aan toe is, en het is lastig om bijvoorbeeld een hypotheek te krijgen. Met een rapport van de facultaire Ondernemingsraad over de deeltijdproblematiek, verschenen in augustus 2014, is volgens haar nog niets gedaan.

De Volkskrant deed ook een rondgang langs andere universiteiten en ontdekte dat ook de VU, de Radboud Universiteit Nijmegen en de universiteiten van Tilburg en Leiden met knutselcontracten werken. Een woordvoerder van de VU zegt hierover dat het zeker geen beleid is, maar dat de universiteit niet op korte termijn kan uitsluiten dat het op kleine schaal voorkomt. Komende tijd wordt hier onderzoek naar gedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden