Universitaire ziekenhuizen strijden om behoud kankerzorg kinderen

Het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam. Foto ANP Beeld
Het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam. Foto ANP

GRONINGEN/AMSTERDAM - Vier universitaire ziekenhuizen willen de kinderkankerzorg behouden en komen hierdoor in conflict met het ministerie van Volksgezondheid en landelijke verenigingen van kinderoncologen en patiënten. Die laatsten steunen het plan voor één ziekenhuis voor kinderkanker, in Amsterdam.

In 2013 moet er een nieuw Nationaal Kinderoncologisch Centrum komen bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, een zelfstandige kliniek met 120 bedden. Het concentreren van de kinderkankerzorg kan de overlevingskansen van kinderen vergroten, is de redenering.

''Langere reistijden vinden ouders geen bezwaar wanneer de zorg aantoonbaar verbetert. Met dit plan vergroten we de overlevingskans van 75 naar 90 procent in 2025", zegt Hanneke de Ridder van de Coöperatie Nationaal Kinderoncologisch Centrum (NKOC).

De zeven universitaire ziekenhuizen vinden het te ver gaan om de kinderkankerzorg los te koppelen van een academisch ziekenhuis. Ze vinden het al genoeg om de kinderkankerzorg die nu nog in alle zeven UMC's gebeurt, te concentreren op vier plekken: Groningen, Nijmegen, Amsterdam en Rotterdam. Ook dan wordt de overlevingskans groter, redeneren zij.

Een woordvoerster van het ministerie zegt dat de UMC's niet gedwongen kunnen worden mee te doen. ''Maar de zorgverzekeraars staan er achter. Zij zullen bij voorkeur inkopen bij het nieuwe kindercentrum. Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar uiteindelijk zullen de UMC's vanzelf kleiner worden. Vraag is of ze zich dan nog kunnen handhaven gezien de strenge eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg."

Hoewel de beroepsvereniging van kinderoncologen zich heeft uitgesproken voor een nationaal ziekenhuis, blijken de artsen niet unaniem. Kinderoncoloog Peter Hoogerbrugge van UMC St Radboud in Nijmegen spreekt zich mede namens zijn collega's uit tégen zo'n nationaal centrum. ''Diagnose en zorg rond kinderen met kanker gaat vaak verder dan de directe behandeling alleen. In een academisch kinderziekenhuis is deze zorg gewaarborgd met bijvoorbeeld de kinder-ic, kindercardiologie en kinderneurologie, maar ook psychosociale begeleiding." (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden