Unieke heiligverklaring van twee pausen in Rome

Onder het oog van vele honderdduizenden mensen heeft paus Franciscus zondag in het Vaticaan de pausen Johannes XIII en Johannes Paulus II heilig verklaard. Met de twee heiligverklaringen komt het aantal heilige pausen uit de 20e eeuw op drie. Pius X (1903-1914) werd eerder al heilig verklaard. Nooit eerder werden twee overleden pausen tegelijkertijd heilig verklaard en nooit eerder waren bij zo'n ceremonie twee pausen aanwezig.

Paus Franciscus tijdens de plechtigheid vandaag. Beeld ap
Paus Franciscus tijdens de plechtigheid vandaag.Beeld ap

Ook emeritus paus Benedictus XVI was vandaag op het Sint Pietersplein in het Vaticaan aanwezig bij de plechtigheid. Toen de in het wit geklede Benedictus bij de mis verscheen, brak er een luid applaus uit.

Belangstelling
Honderdduizenden mensen uit de hele wereld hadden zich vanmorgen vroeg al op het Sint Pietersplein in Rome verzameld voor de heiligverklaring. De politie opende omstreeks 5.30 uur de hekken naar het plein.

Een aantal mensen had toen al ruim 12 uur in de rij gestaan op de weg die naar het Vaticaan leidt. Enkele gelovigen zeiden dat ze staand konden slapen, omdat de mensen zo dicht op elkaar stonden. 'We hebben hier vanaf 5 uur zaterdagmiddag staan wachten', zei de 19-jarige Poolse Maria Huszaluk, die met twee jongere zusjes in de mensenmassa stond.

Vooral uit Polen zijn duizenden mensen naar de Italiaanse hoofdstad gereisd om getuige te zijn van de plechtigheid. Namens Nederland woont minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken de ceremonie bij.

Het Sint Pietersplein in Rome vandaag. Beeld epa
Het Sint Pietersplein in Rome vandaag.Beeld epa

Record
Johannes XXIII, die als Angelo Roncalli op 25 november 1881 in Sotto il Monte in het noorden van Italië was geboren, werd in oktober 1958 tot paus gekozen. De Pool Johannes Paulus II bestuurde de kerk van oktober 1978 tot zijn dood in april 2005. Nog nooit is een paus zo snel heilig geworden. Johannes Paulus II paarde progressieve denkbeelden op economisch vlak aan behoudende inzichten op het gebied van de ethiek.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden