Uniek joods interieur voorlopig behouden

AMSTERDAM - Het bijzondere interieur van het joodse gezin Korijn in Amsterdam blijft voorlopig behouden. Vastgoedontwikkelaar Lebo, die het pand aan de J.J. Viottastraat ongeveer een jaar geleden kocht, heeft de sloopwerkzaamheden in het statige herenhuis stilgelegd.

''We hebben inmiddels contact gehad met het Joods Historisch Museum en er zijn twee cultuurhistorici van de gemeente langs geweest. We staan overal voor open'', zei directeur André Meerhoff woensdag. Lebo staakt het werk in elk geval anderhalf tot twee maanden om te kijken wat de mogelijkheden zijn om de voorkamer te behouden. ''We willen het best verbouwen en verhuren als het een museum moet worden'', aldus de directeur.

Hij ziet zelf ook in dat het om een bijzondere vondst gaat. ''Ik zit nu veertig jaar in het vak en we hebben heel wat mooie oude panden verbouwd, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.'' Zijn uitvoerder dacht daar anders over. ''Die stond op zijn achterste poten toen hij hoorde dat we gingen stoppen. Hij wilde door.''

Wie het pand in de sjieke wijk Oud-Zuid binnenkomt, zou niet denken dat er zich zo'n bijzonder interieur bevindt. Studenten die tot maart van dit jaar in het huis woonden, hebben vrijwel alle wanden en deuren beschilderd in felle kleuren. Verder zijn de resultaten van de sloopwerkzaamheden van de twintig kamertjes duidelijk zichtbaar. Maar als je door de deur naar de voorkamer stapt, waarop een knalgroen buitenaards wezen staat afgebeeld, waan je je terug in de tijd.

''Een compliment voor de studenten'', zei Alexander Westra, universitair docent erfgoedstudies aan de Universiteit van Amsterdam. ''Zij hebben de voorkamer gerespecteerd.'' Westra deed de vondst vorig jaar. ''Het zou mooi zijn als het publiek straks een kijkje kan nemen.'' Een tweede Anne Frankmuseum? ''Zoiets ja, maar dan wel met een zeer hoge mate van authenticiteit.''

De docent gaf woensdag een toelichting over het interieur. Hij liet weten dat hij de komende tijd samen met het Joods Historisch Museum onderzoek wil doen naar wat er zich heeft afgespeeld voordat moeder Korijn en haar drie dochters in 1942 werden afgevoerd naar concentratiekampen. Vader Lodewijk, een rijke bankier met een modern kantoor aan het Damrak, was even daarvoor al overleden.

De voorkamer is volgens Westra in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. De inrichting is niet typisch joods. ''Het is wel een heel rijk en luxe interieur, met veel gebruik van tropisch hardhout. We hebben het ontwerp nog niet achterhaald, maar zeker is wel dat het een goede ontwerper is geweest.''

Ook voor de docent kent de kamer nog steeds verrassingen, zo bleek woensdag. Lebo-directeur Meerhoff wees hem op een 'geheim' klepje in de buffetkast. Helaas zonder spannende inhoud, constateerde Westra. ''We hebben nog geen oude documenten ontdekt.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden