Unesco slaat alarm over toekomst Great Barrier Reef

VN-organisatie Unesco is erg bezorgd over de toekomst van het Great Barrier Reef, het enorme rif voor de oostkust van Australië. Als de bouwwoede aan de kusten voor het rif doorgaat, dreigt het natuurwonder op de lijst van bedreigde gebieden te belandent.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Het Groot Barrièrerif is 's werelds grootste levend organisme, en is erkend als werelderfgoed. Het is maar liefst 345.000 vierkante kilometer groot, en herbergt een schat aan leven.

Rapport
Unesco maant Australië aan de bouw van nieuwe havens bij het rif niet toe te laten, en vraagt een strategische beoordeling van heel het gebied, implicerend dat nieuwe bouwprojecten moeten worden uitgesteld tot het rapport klaar is. 'Gezien de hoge graad van goedkeuringen de voorbije 12 jaar en de ongeziene schaal van bouwprojecten die het gebied beïnvloeden of potentieel kunnen treffen, zijn er ernstige zorgen over de bescherming op lange termijn,' luidt het.

Unesco heeft een lijst van concrete aandachtspunten overgemaakt. Zo zouden baggerwerken voor gasverwerkingsfabrieken in Gladstone Harbour verantwoordelijk zijn voor de slechte waterkwaliteit in het gebied, en een huidziekte die het zeeleven treft.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters
Het Great Barrier Reef Beeld Thinkstock
Het Great Barrier ReefBeeld Thinkstock

Economische toekomst
Australië krijgt acht maanden om aan te tonen dat er vooruitgang is rond de bescherming van het rif, maar premier Campbell Newman van deelstaat Queensland is niet onder de indruk. 'We zullen de natuur beschermen, maar we gaan de economische toekomst van Queensland niet kelderen', luidt het. 'We zitten in de kolenbusiness', verwijst hij naar de ontwikkeling van havens voor het transport van steenkool. 'Als je degelijke ziekenhuizen, scholen en politie wil, moeten we dat allemaal begrijpen.'

null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden