Undercoveragenten ingezet tegen verdachten diamantroof Schiphol

Met een jarenlange undercoveractie heeft justitie bewijs willen verzamelen tegen de verdachten van de spectaculaire diamantroof op Schiphol, twaalf jaar geleden. Undercoveragenten zouden zich in één geval hebben voorgedaan als journalist.

Maarten van Dun
null Beeld Koninklijke Marechaussee
Beeld Koninklijke Marechaussee

De diamantroof op vliegveld Schiphol van 25 februari 2005 is één van de lucratiefste roofovervallen in de Nederlandse geschiedenis: een groepje overvallers slaat toe terwijl een vrachtvliegtuig wordt ingeladen en stelen in enkele minuten voor ruim 75 miljoen euro aan diamanten en sieraden. De buit is nooit teruggevonden.

Kort na de overval krijgt justitie een aantal verdachten in beeld. Het gaat om de Surinaams-Amsterdamse August B., zijn kompaan Erik P. en een handvol anderen. Ze worden gearresteerd, maar bewijs is er niet en het lukt ook niet dat te verzamelen. Tandenknarsend moet justitie de verdachten in 2006 laten weten dat zij niet zullen worden vervolgd.

Nu, twaalf jaar later, staan August B. (55), Erik P. (52) en Errol H.V. (52) alsnog voor de rechter, samen met de 42-jarige R.V. Ditmaal hoopt justitie wél genoeg bewijs te hebben.

Dekmantel
De verdachte Ramazan N. (42) had jarenlang undercoveragenten om zich heen, zonder dat hij het wist. De agenten deden zich voor als zeer vermogend. Zij hadden ontmoetingen met N. in het Amsterdamse restaurant Momo, maar trokken ook langere tijd met hem op in Colombia. Ook werd een bordeel bezocht in Praag, 'waarbij men zich niet onbetuigd liet', aldus de advocaat van N..

Op een zeker moment vroegen de undercoveragenten aan N.: 'Als jij de man bent die betrokken was bij de diamantroof op Schiphol, dan ben jij de man die wij zoeken.' Daarna zou N. voor de agenten geld hebben vervoerd naar Londen.

Afluisterapparatuur
Ook hielden de agenten hem artikelen over de diamantroof voor, om hem vervolgens naar zijn kennis over de roof te vragen. N. zou hebben gesproken over August B. en Erik P. die door justitie als hoofdverdachten worden gezien. Wat precies over hen is gezegd, is onduidelijk.

Tijdens de tweede actie zou medeverdachte Raoul T. zijn gebeld door een Engelstalige man, die zich voordeed als een journalist genaamd 'Paul'. Die zou hebben uitgelegd dat hij bezig was met een publicatie over de diamantroof. Daarna kon het onderzoeksteam via afluisterapparatuur horen hoe Raoul T. met bekenden sprak over het telefoontje van 'Paul.' Volgens justitie deden de undercoveragenten niet alsof zij journalist waren, maar 'researcher.'

Volgens advocaat Inez Weski, die August B. bijstaat, is N. door de undercoveragenten onder druk gezet. Zijn uitlatingen zouden grootspraak zijn, stoerdoenerij. "In deze zaak ligt het gevaar op de loer dat niet de waarheid wordt gesproken, maar een wenswaarheid."

Handgranaat
Terug naar 2005, toen een groepje mannen voor enkele tientallen miljoenen buit vergaarde. Daarvoor werd volgens justitie maandenlang gepland, voorbereid en geobserveerd, maar uiteindelijk duurde de roof zelf slechts enkele minuten.

Bij een vrachtplatform binnen de Schipholhekken stond die vrijdagochtend een toestel van Tulip Air te wachten op haar lading, voor het zou vertrekken voor een korte vlucht naar diamantstad Antwerpen.

Toen het vliegtuig werd ingeladen, verscheen plots een KLM-busje. De twee gemaskerde mannen die uitstapten bedreigden het luchthavenpersoneel met vuurwapens en mogelijk een handgranaat, kaapten de speciaal voor waardevolle transporten gebruikte KLM-bus met daarin alle sieraden en reden weg. Bumperklevend achter een andere auto reden de overvallers onder de slagboom door het vliegveld af.

Even verderop stapten de daders in een gereedstaande auto, waarbij ze meer dan de helft van de sieraden in de waardeauto moesten achterlaten.
De overval zorgde voor nationale opschudding: in de jaren na de aanslagen van 11 september zouden vliegvelden onneembare vestingen moeten zijn, zo is de gedachte, maar Schiphol bleek zo lek als een mandje.

Overvaller
De marechaussee brengt kort na de overval in kaart wie in de voorgaande weken opvallend vaak op het vliegveld waren. Eén man valt op: het is de Amsterdamse overvaller August Wijnand B. Hij is direct de hoofdverdachte van de roof en is dat nu, twaalf jaar later, nog steeds.

Dat de recherche bij het zien van B. rechtop gaat zitten is niet verwonderlijk: het Surinaams-Amsterdamse groepje overvallers rond B. staat bekend om haar brutale aanpak.

In 1988 bouwt de groep bijvoorbeeld een complete geldauto na van spaanplaat en rijdt vervolgens met de wagen door Amsterdam om geldstortingen op te halen. De politie heeft de groep dan overigens al in het vizier en het plan mislukt.

Bij de diamantroof op Schiphol zou B. volgens justitie het brein zijn, daarbij ondersteund door Erik P., die het KLM-busje zou hebben bestuurd. Ook de in het Amsterdamse criminele milieu bekende neven Brian en Marlon Dalfour worden kort na de roof als verdachten genoemd, zij het als 'bijvangst'. Brian Dalfour wordt in 2015 doodgeschoten, Marlon overleeft in 2009 een kogelregen.

Fel van leer
Maar het lukt justitie maar niet om voldoende bewijs bijeen te krijgen om August B. en zijn medeverdachten aan de diamantroof te koppelen. Advocaten menen dat 'justitie aan een boom aan het schudden is' en dat er 'weinig tot geen bewijs is'. Tot ergernis van de advocaat van B., Inez Weski, worden ook B.'s naasten onder druk gezet.

Weski trekt fel van leer tegen het onderzoeksteam en dreigt met een schadeclaim. Na een jaar krijgt B. in 2006 het bericht dat hij niet zal worden vervolgd. Andere mogelijke daders komen bij justitie nooit in beeld en alle verdachten lijken vrijuit te gaan.

Dat lijkt zo tot januari 2017. Bij invallen in Nederland en Spanje worden zeven mensen aangehouden, waaronder dus opnieuw August B., Erik P. en medeverdachten Errol H.V. en R.N. Dan blijkt dat de zoektocht naar bewijs tegen de daders van de geruchtmakende diamantroof nooit is gestopt.

Lees ook de reconstructie: Zo verdwenen er tientallen miljoenen aan diamanten

Beeld uit 2005: Personeel van Randstad deelt op verzoek van de Koninklijke Marechaussee flyers uit aan personeel op luchthaven Schiphol om meer informatie te verkrijgen over de diamantroof. Beeld anp
Beeld uit 2005: Personeel van Randstad deelt op verzoek van de Koninklijke Marechaussee flyers uit aan personeel op luchthaven Schiphol om meer informatie te verkrijgen over de diamantroof.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden