Netflixrecensie

Undercover: Hollands Hoop in het Colombia van de xtc

De Netflixserie Undercover, over de vaderlandse xtc-productie, is in tegenstelling tot de oer-Nederlandse taferelen die in de serie voorbijkomen alles behalve kneuterig, mede dankzij de ijzersterke rolbezetting.

André Nientied
null Beeld -
Beeld -

Twee met de voeten aan elkaar geketende Chinezen maken in een xtc-lab ruzie om de laatste frikandel. Wat begint met slapstick eindigt met bruut geweld. De openingsscène van de Belgisch/Nederlandse serie Undercover had zo uit Breaking Bad kunnen komen, maar ook uit Hollands Hoop. Na die meesterlijke serie, over een Groningse wietplantage, speelt nu ook de vaderlandse xtc-productie de hoofdrol in de Netflix-serie Undercover.

Vorig jaar was er weliswaar al de KPN-serie Fenix, ook over xtc-productie in het zuiden des lands, maar die pakte nogal pretentieus uit en werd via KPN bovendien nauwelijks bekeken.

Colombia van de xtc
Undercover is gesitueerd in het grensgebied van België en Nederland, in het pittoreske Limburg, 'het Colombia van de xtc' aldus een voice-over met Belgisch-Limburgse tongval in de proloog. Goed voor 500 miljoen pillen per jaar, met een straatwaarde van 2 miljard euro. Eén van die xtc-producenten is Ferry Bouman, door Frank Lammers gespeeld met een flinke buik en een al even vet kapsel. Deze Limburgse variant op Tony Soprano heeft een riante villa aan zijn handel overgehouden maar spendeert zijn zomers het liefst in een chalet op de naburige camping Zonnedauw, met zijn ietwat labiele vrouw Daniëlle (Elise Schaap).

Die camping is de ideale locatie voor een undercoveractie waarbij de Belgische rechercheur Bob Lemmens (Tom Waes) wordt gekoppeld aan de Nederlandse Kim de Rooij (Anna Drijver). Niet tot Bobs genoegen overigens: ''Moet het nu echt een Hollander zijn? Die wijven zijn zot.'' Die wrijving doet denken aan The Bridge waarin de Zweedse aanpak nog wel eens botste op de Deense.

Lekker kneuterig
Bob en Kim verschillen ook in hun aanpak. Waar Bob onder zijn schuilnaam Peter de kat uit de boom kijkt op de camping, stapt Kim, alias Anouk, al snel op de chalet van Ferry de Boumans af om kennis te maken onder het mom van een schroevendraaier lenen. "Op een camping níet met je buren praten, dat is pas verdacht," vindt 'Anouk'.

Het klikt al snel tussen 'Anouk' en Daniëlle, maar 'Peter' heeft meer moeite toegang te krijgen tot de achterdochtige en onvoorspelbare Ferry. Ondertussen lopen de spanningen tussen Kim en Bob op in de kleine caravan die ze maandenlang 's weekends moeten delen. Ook privé zijn ze zeer verschillend: single Kim houdt van spannende seks op het toilet van een club, terwijl Bob een familieman is met een vrouw die het op den duur niet meer pikt dat haar man zo vaak weg is.

De opnames van Undercover waren al begonnen toen Netflix aanhaakte en het budget werd opgeschroefd. Het stelde de makers in staat om nog fraaiere opnames te maken, zonder de lekker kneuterige couleur locale van een camping - compleet met scootmobiel, glasbak en tuinkabouters - uit het oog te verliezen.

De serie zelf is echter allesbehalve kneuterig, mede dankzij de ijzersterke rolbezetting, waarbij naast de reeds genoemde acteurs Raymond Thiry als John Zwart, Ferry's mannetje voor vuile zaakjes, na Penoza wederom uitblinkt als koele killer.

Misdaadserie

Regie: Frank De Vos, Eshref Reybrouck
Script: Piet Matthys, Nico Molenar, Bart Uytdenhouwen e.a.
Met: Anna Drijver, Tom Waes, Frank Lammers, Elise Schaap
Te zien op: Netflix, 10 delen sinds 3 mei

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden