Un prophète *****

null Beeld

Regie: Jacques Audiard
Met: Tahar Malik, Niels Arestrup

Waarom de jonge Franse Arabier Malik (Tahar Rahim) precies in de cel zit wordt niet duidelijk in Un prophète. Het maakt ook niet uit, want zodra hij de gevangenis binnenkomt, belandt hij in een rauwe wereld waar het verleden en de buitenwereld er niet meer toe doen. Hier geldt het recht van de sterkste.

In de loop van zijn detentie leren we Malik kennen als een ras­echte overlever, die haarfijn aanvoelt waar de macht ligt. Niet bij zijn Noord-Afrikaanse bajesgenoten, maar bij de Corsicaanse gangsters onder aanvoering van godfather César - een prachtige karakterrol van Niels Arestrup. Gehaaid laveert Malik tussen beide groepen, terwijl hij behendig opklimt in de pikorde.

De in Cannes en op vele andere filmfestivals gelauwerde productie van Fransman Jacques Audiard laat zich bekijken als een nagelbijtend spannende thriller, waarin de loyaliteit van Malik op de proef wordt gesteld door de nietsontziende César. Maliks bloederige inwijding in de harde criminaliteit levert beklemmende scènes.

Audiard is ook de man die in krachtige thrillers als Sur mes lèvres (2001) en De battre mon coeur s'est arrêté (2005) de psyche van criminelen aan een nauwgezet onderzoek onderwierp.

Zonder gebruik te maken van pretentieuze teksten of visuele poespas onderstreept Audiard in Un prophète de aloude waarheid dat je nergens betere criminelen kweekt dan in de gevangenis. Zijn film schildert een wereld waarin iedereen geheel op zichzelf is teruggeworpen. In enkele magisch gestileerde scènes klampt Malik zich af en toe vast aan hoopvolle droombeelden. Terug in de alledaagse realiteit van de bajes blijkt hij echter realist genoeg om te varen op zijn sterk ontwikkelde overlevingsinstinct.

Dat instinct vertelt hem om de moraal van de buitenwereld compleet te laten varen. De jongeman die in het begin de gevangenis binnenstapt als een naïeve analfabeet, laat zich door de bajescultuur omvormen tot net zo'n berekenend monster als César. Het is de cynische boodschap van een op alle fronten perfect uitgevoerde film, die de kijker geen enkele ontsnappingsmogelijkheid biedt. (FRITZ DE JONG)

www.unprophete.nl

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden