Umoja

Eindelijk lekkere pompoensoep

Umoja is de titel van een plaat van Bløf en betekent in het Swahili eenheid. Het inspireerde Frank van der Zande ('Meest Markante Ondernemer' van Amsterdam 2008) in 2006 een restaurant met die naam te beginnen, met een ambitieus programma. Het is nu klimaatneutraal, serveert alleen gecertificeerde (MSC) vis en gebruikt in de keuken alleen biologische en traditioneel verbouwde en gefokte producten.

Umoja is daarmee een voorbeeld voor duurzaam ondernemen. En bij zoveel goeds accepteer je onmiddellijk dat van iedere gast 'automatisch' gevraagd wordt een euro bij te dragen voor het goede doel ('mits u aangeeft hier bezwaar tegen te hebben' - tenzij bedoelen ze ongetwijfeld).

Wie denkt dat dit een zaak is voor ongewassen geitewollensokkendragers heeft het trouwens mis: Umoja hoort bij wat tegenwoordig groen hip heet. De inrichting is stijlvol en modern, met veel zwart en net voldoende licht om de zaklantaarn uit te laten. Het zit over drie niveaus, dus hou daar rekening mee bij het reserveren, rolstoelers. De bediening is professioneel en soms iets te snel.

Ook de kaart heeft niets van alternatieve zaken. Het is een kleine, maar volwassen kaart, waarop een aantal gerechten samen een door de chef gekozen drie- (€34,50) of viergangenmenu (€42,50) vormt. Dus dat kiezen we, met nog vier gerechten parallel daaraan à la carte. Ik geef van alles de à la carteprijs.

O ja, er is een heel aardige wijnkaart met veel goed gekozen flessen en behoorlijk wat per glas. En het water (Well) is ook al menslievend; een kwart van de opbrengst gaat naar het slaan van bronnen voor dorstigen elders! Hoe meer je drinkt, hoe meer dorst je elders lest. Mooi toch!

Het begint met een lovenswaardige amuse: een glaasje heerlijke boerenkoolsoep met een bacon soepstengel - overtuigend goed.

De Salade van geitenkaas met gemarineerde tomaat, basilicum en Taggiasche olijven (€10,50) is uitstekend. Bijna nog beter is het Kalfsvlees uit Wekerom (van EkoFields) met tonijnmayonaise en een persilladecrouton (€12,50). Dat komt vooral door het prachtige vlees (niet bleek: deze kalveren hebben goed geleefd), al is de mayo wat tonijnarm. Maar de crouton is weer buitengewoon en alles is bovendien erg fraai opgemaakt (omdat dat voor alle gerechten geldt, zeg ik dat hierna niet meer).

Als tussengerecht een bord Oosterse pompoensoep met schuim van Bastiaanse blauwe kaas (€9,50), pittig en gelukkig niet te schimmelig van de kaas. Eigenlijk de eerste pompoensoep die ik echt lekker vind.

Een tonijngerecht is hier met de witte tonijn (albacore) gemaakt, een duurzaam geviste soort (€12,50). Verwerkt in een soort tempura van sushi met sesamkletskop, wasabimayo en sojasaus, een erg bijzonder gerecht, en mooi!

Het Limburgse kloostervarken Livar (Limburgs varken) is het beste dat op dat gebied te vinden is, hier met heerlijke paddenstoeltjes en groenten (€21,50).

En dan de Gegrilde 'Waddengoud' harder met couscous, limoen, boksoi en venusschelpjes en garnalen met een voortreffelijke saus - iets om je vingers bij af te likken (€24,50), waar ik niet snel toe overga. Dat bord komt snel leeg en ik had dat ook nog afgelikt als mijn baard niet in de weg had gezeten.

Ten slotte de nagerechten. Het menu geeft het assortiment, een proeverij van zoetigheden à €7,50, wat buitengewoon voordelig is voor een perfect chocoladetaartje met lopend hart (van een menslievende soort chocolade), een perfecte crème brûlée, heel goed kaneelijs en een vijg met een tuile.

De kaaskeuze (€12,50) is goed .

Alles bijeen een bijzonder aangename ervaring om niet alleen zonder gewetensnood, maar ook nog in een fraaie omgeving en buitengewoon lekker te eten.

U kunt er trouwens ook lunchen (vanaf zes personen, een dag tevoren reserveren) en u kunt uw catering op locatie door het hele land laten verzorgen (tot 500 gasten!) met, als dat bij uw bedrijf past, een presentatie over duurzaam ondernemen.

Moge Umoja een lang leven hebben!

9,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden