Ultraorthodoxe Israëlische vrouwen onthullen eigen partij

In Israël is maandag de eerste ultraorthodoxe vrouwenpartij onthuld. De partij, die B'Zhutan: Haredi Women Making Change heet, is opgericht door de 33-jarige activiste en feministe Ruth Colian. Volgens Colian is de partij een 'historische stap' in het missie om 'vertegenwoordiging van ultraorthodoxe vrouwen in de Knesset te garanderen'. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.

Het Israëlische parlement. Beeld anp
Het Israëlische parlement.Beeld anp

De oprichting van de partij werd tijdens een persconferentie in Tel Aviv bekendgemaakt. Naast Colian waren Noa Erez en Keren Muzan aanwezig, twee vrouwen die namens B'Zhutan aan de verkiezingen zullen deelnemen.

Volgens Colian vertegenwoordigt haar partij 'alle vrouwen', al ligt de focus op minderbedeelden, slachtoffers van huiselijk geweld, alleenstaande moeders en vrouwen die het niet eens zijn met de gevestigde religieuze orde. Ultraorthodoxe vrouwen worden slecht vertegenwoordigd, zo zegt Colian, vooral als het aankomt op het gebied van gezondheid en familiezaken. Meer aandacht naar de vroege opsporing van borstkanker wordt door mannelijke politici bijvoorbeeld als 'niet kies' beschouwd.

Negatieve reacties
Zowel Colian als Erez zeiden tijdens de persconferentie dat ze bang zijn voor negatieve reacties vanuit de ultraorthodoxe gemeenschap op hun partij. Beide vrouwen zijn getrouwd en hebben kinderen en vrezen bijvoorbeeld dat hun kinderen het moeilijk gaan krijgen op hun ultraorthodoxe scholen. Ze gaven wel aan dat hun gezinnen hun politieke carrière steunen. 'We zullen niet stoppen tot we zien dat vrouwen vertegenwoordig worden', aldus Colian.

De enige ultraorthodoxe vrouw die ooit in het Israëlische parlement Knesset zat, was Tzvia Greenfeld. Zij vertegenwoordige van 2008-2009 de partij Meretz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden