Ultimatum voor Sarphatihuis

Als Amsta de basiszorg voor patiënten in het Dr. Sarphatihuis in Amsterdam niet binnen zeven weken op orde heeft, zal staatssecretaris Martin van Rijn de zorginstelling een dwangsom opleggen.

Staatssecretaris Martin van RijnBeeld anp

Dat heeft de staatssecretaris Amsta in een brief laten weten. Hij heeft de instelling een aanwijzing gegeven, een zeer zware maatregel, die alleen in uitzonderlijke gevallen wordt gebruikt.

Het besluit van Van Rijn komt niet als een verrassing. In het vernietigende rapport over het verpleeghuis van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat vrijdag openbaar werd gemaakt, stond al dat de inspectie de staatssecretaris zou adviseren Amsta een aanwijzing te geven.

Toezicht
In dat rapport kondigde de inspectie ook aan dat het Dr. Sarphatihuis onder verzwaard toezicht zou worden geplaatst omdat de zorg er op veel punten ver onder de maat is.

Zo scoorde het Dr. Sarphatihuis op het punt van het inzetten en de deskundigheid van personeel op geen van de elf criteria een voldoende. Volgens de inspectie kunnen patiënten daardoor 'niet zonder meer' rekenen op veilige en verantwoorde zorg. Er zijn 'fundamentele, hardnekkige en structurele problemen', waardoor 'onverantwoorde zorg en gezondheidsschade' dreigen.

Contraproductief
Volgens Amsta werkt de aanwijzing contraproductief en zal de negatieve publiciteit tot nóg meer leegstand en nóg grotere financiële problemen leiden. Ook is volgens Amsta al veel verbeterd. Meer toezicht zou volgens Amsta beter werken.

Van Rijn heeft daar geen boodschap aan. Voor hem weegt zwaarder dat de zorg voor patiënten door kundige en geschoolde medewerkers nog altijd niet gegarandeerd is.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden