Ultieme ­reddingspoging voor Bijlmergarage Kempering

Met een plan voor kantoren, appartementen, een museum en een enorme daktuin hoopt een consortium de oude Bijlmergarage Kempering alsnog te redden van de sloop.

Artist impression van Garage 4 All Beeld Sander Schreuder Architecten
Artist impression van Garage 4 AllBeeld Sander Schreuder Architecten

Van een gebrek aan doorzettingsvermogen kunnen ze niet worden beschuldigd, de vier partijen die vorig jaar vier plannen indienden voor het behoud van de parkeergarage.

Ze kregen na een flitsprocedure door het stadsdeel nul op het rekest, maar ­besloten na de afwijzing de krachten te bundelen om een nieuw plan te ­maken met de beste elementen van hun oorspronkelijke plannen: kantoren, appartementen, een museum en de grootste daktuin van de stad.

Dat plan is nu af en wordt deze week gepresenteerd onder de naam Garage 4 All. Hoewel het stadsdeelbestuur het voorbereidend besluit tot sloop inmiddels heeft genomen, hopen de initiatiefnemers in de gemeenteraad steun te vinden voor een ultieme ­reddingspoging voor de oude ­parkeergarage.

"Wij beschouwen de garage als bijzonder erfgoed dat dient te worden behouden," zegt Jeannette Seret ­namens het consortium. "In de buurt wordt op dit moment aangedrongen op meer levendigheid. Dat is precies wat wij met Garage 4 All ­willen ­bieden."

Gemiste kans
De nieuwe plannen voor Kempering gaan uit van vier verschillende functies. Het reeds bestaande kantoordeel blijft behouden voor de verhuur. Een deel van de garage wordt omgebouwd tot ruim zestig kleine appartementen die - volledig ingericht - zullen worden verhuurd voor nog geen 700 euro per maand.

Voor dat geld hebben de huurders ook een parkeerplaats op naam. De resterende 3000 vierkante meters in het centrum van het ­gebouw krijgen een bestemming als museum en expositieruimte.

Zichzelf bedruipen
In die ruimte moet de levendigheid komen, vertelt Seret. "Zoals de ketels van bierbrouwerij Kleiburg met een proeflokaal en een biertuin op het dak. Op het dak is ook ruimte voor een buitensportvoorziening als een basketbalveld, en er kunnen in de zomer theaterstukken worden opgevoerd en films worden vertoond.

De initiatiefnemers, naast Seret de architecten Peter Dautzenberg en Sander Schreuder en aannemer Ginger Lebbink, hebben berekend dat het nieuwe Kempering zichzelf kan bedruipen.

Seret: "Die vieze garage van nu kan echt een prachtige ontmoetingsplaats worden voor de hele buurt. Het gebouw staat al zeven jaar leeg en dat vinden wij verschrikkelijk jammer. Het is echt een gemiste kans."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden