Ulster de straat op tegen terreur

Protestanten en katholieken betuigen trouw aan het vredesproces na moorden op soldaten en een politieman. Een vrouw legt bloemen. Foto EPA Beeld
Protestanten en katholieken betuigen trouw aan het vredesproces na moorden op soldaten en een politieman. Een vrouw legt bloemen. Foto EPA

BELFAST - Overal in Noord-Ierland zijn vandaag mensen bijeengekomen uit woede over de moorden op twee soldaten en een agent. Naast de woede heerst er in Noord-Ierland ook angst voor een herleving van de Troubles, de periode waarin gewapende groepen het gebied terroriseerden.

De protestbijeenkomsten zijn georganiseerd door de vakbonden in Noord-Ierland. Ook bonden uit de Ierse Republiek doen mee. ''We moeten met een massale opkomst tonen dat het vredesproces niet wankelt,'' zei een vakbondsman.

Rond het middaguur kwamen Noord-Ieren, protestanten zowel als katholieken, bijeen in de centra van onder meer Belfast, Lisburn, Newry en Londonderry. Leden van het Britse Lagerhuis zouden vanmiddag in Londen een korte wake houden voor de dode soldaten en de agent.

De Noord-Ierse vice-premier Martin McGuinness deed een beroep op de burgers mensen aan te geven die ze verdenken van terreurdaden. ''Deze mensen zijn verraders van het eiland Ierland, ze hebben de hoop en de idealen verraden van allen die op dit eiland wonen.''
McGuinness, een voormalig lid van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), bezocht gisteren in Craigavon de weduwe en de kinderen van de in die plaats doodgeschoten politieman. Ook premier Peter Robinson, lid van de partij van dominee Ian Paisley, bezocht de nabestaanden.

Een splintergroepering van de IRA, de Continuity IRA, liet gisteren weten de agent maandag te hebben doodgeschoten. De politie heeft in Craigavon twee mannen gearresteerd in verband met de moord. In de katholieke wijk van de verdachten braken tijdens huiszoekingen door de politie relletjes uit.

De arrestanten zijn 37 en 17 jaar oud. Ze zijn voor verhoor overgebracht naar Belfast. De doodgeschoten politieman, de 50-jarige Paul Carroll, was een katholiek. De grote meerderheid van het politiekorps van Ulster bestaat nog uit protestanten, ondanks pogingen meer katholieken op te nemen.

Politieman Carroll was nog maar een paar jaar van zijn pensioen verwijderd toen hij in een hinderlaag werd gelokt in een katholieke buurt. Hij had de Troubles vanaf de jaren zeventig als agent meegemaakt.

Zaterdag had een andere groepering dissidente Republikeinen, de Real IRA, twee Britse soldaten vermoord voor hun kazerne ten noorden van Belfast. Deze groeperingen tellen weinig leden, maar beschikken volgens de politie over aanzienlijke wapenarsenalen. De leden keerden de IRA de rug toe toen die grootste Republikeinse beweging zich bekeerde tot het vredesproces.

In de ogen van de radicalen gold dat als 'verraad' aan de oude idealen om het Britse leger gewapenderhand uit Noord-Ierland te verdrijven en het eiland te herenigen.

Volgens Britse kranten hebben de Real IRA en de Continuity IRA hun oude vetes begraven. In Craigavon, waar de politieman werd doodgeschoten, wapperen hier en daar vlaggen van de Continuity IRA. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden