Plus

Uitzonderlijk was de tramspuger helaas niet

Dinsdag vond een themazitting plaats in de rechtbank van Amsterdam over geweld tegen personen met een publieke taak. Agressie tegen ov-personeel en politiemedewerkers komt in Amsterdam en omstreken helaas vaker voor. Vijf schrijnende voorgangers.

Meestal zijn de daders snel weg en onvindbaar, aldus officier van justitie Gerdine Dankers Beeld Caspar Huurdeman
Meestal zijn de daders snel weg en onvindbaar, aldus officier van justitie Gerdine DankersBeeld Caspar Huurdeman

1. Paddo's en bier

Bedeesd en beschaamd was de Britse Olivier J. (23) over wat hij vorig jaar kennelijk heeft aangericht. Zelf kan hij het zich niet herinneren: onder invloed van wiet, paddo's en bier ('mijn vriendin houdt niet van bier, dus had ik haar glazen ook opgedronken') duwde de toerist een etalageruit uit de sponningen.

Twee agenten die hulp verleenden kregen klappen van J., die zelf geen pijn leek te voelen. Dat de Engelsman 'de verantwoordelijkheid heeft genomen om aanwezig te zijn en oprecht spijt te betuigen', werd door de rechtbank én aanwezige slachtoffers gewaardeerd.

Vonnis: duizend euro boete, 350 euro schadevergoeding en een week cel voorwaardelijk.

2. 'Kankerhoeren'

Hij was een gewaarschuwd man, Salvinio S. (25). Hij wist dat hij werd gezocht door de politie én dat er nog een voorwaardelijke straf boven zijn hoofd hing, terwijl ook zijn hoger beroep voor mensenhandel nog loopt.

En toch ging S. door het lint toen hij op 3 februari door de politie werd aangehouden: "Jullie mogen allemaal dood, kankerhoeren," voegde hij de agenten toe. "Hé lange, heb jij kinderen? Ik hoop dat ze doodgaan," zei S. tegen een politieman, waarna hij ook nog spuugde.

S. moet van de rechter twintig uur werkstraf uitvoeren voor de schreeuwpartij, plus de veertig uur taakstraf die hem eerder voorwaardelijk was opgelegd.

3. Knietje en bijten

"Ik lag écht, écht niet te slapen," bezweert de onberispelijk geklede en welbespraakte Edward M. (29) uit Zaandam. Hij zat 9 november op zijn trein te wachten, na een nacht hard werken, toen handhavers van de NS hem het station uitzetten omdat hij zou hebben geslapen.

M. zat er 'niet alert' bij, noteerden de handhavers, maar M. slaagde er toch wel in om één van hen een knietje te geven en te bijten. Verbijsterd is M. over het relaas van de NS'ers, die volgens hem het verhaal volledig verdraaien.

De rechter gelooft de op ambtseed opgemaakte processen-verbaal en M. moet vijftig uur taakstraf volbrengen én vijfhonderd euro schadevergoeding betalen.

4. Geaardheid

De ogen van de Amsterdamse trambestuurder worden vochtig zodra zijn zaak begint. Hij is al een jaar onder behandeling van een psycholoog, kampt met posttraumatische stressstoornis (PTSS) en durft nog altijd geen avonddiensten te rijden.

En dat omdat een groepje jongens hem bespuugde, beledigde en schopte. Hij was bang, vertelt de trambestuurder, en machteloos. "Ik word wel vaker uitgescholden, ook over mijn geaardheid. Maar dit was zó beledigend en bedreigend, dat ik echt niet wist of ik weg zou kunnen komen."

De rechter vindt voldoende bewezen dat de 18-jarige Marwan B., die nu al een strafblad van tien pagina's heeft, de trambestuurder heeft belaagd, en ook nog eens een 14-jarige getuige met de dood heeft bedreigd. Hij krijgt vier maanden celstraf.

5. 'Psychiatrisch geval'

"Het is een man die voortdurend aan psychoses lijdt, die plotseling kan ontploffen in vreselijke woedeuitbarstingen. Mijn cliënt is een zwaar psychiatrisch geval," zegt advocaat John Elte over Hamza R.

Een dik dossier ligt voor hem op tafel, R. is achtergebleven in de psychiatrische kliniek waar hij voor een ander misdrijf vastzit.

In een waan of bij zinnen, het was R. die een NS-medewerker ernstig beledigde toen die hem om een kaartje vroeg. Volgens R. wilde de NS'er hem ook uitkleden.

De rechter ziet in dat R. flinke geestelijke problemen heeft, maar wil hem niet eigenhandig ontoerekeningsvatbaar verklaren. Schuld zonder strafoplegging dus, en de NS'er krijgt een schadevergoeding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden