Plus

Uitzonderlijk warm water perfecte habitat voor blauwalg

Diepe wateren in en om Amsterdam (zoals de Sloterplas, Nieuwe Meer, Gaasperplas, Ouderkerkerplas en Noorder IJplas) zijn sinds de eerste metingen in 1982 zelden zo warm geweest. Blauwalgen kunnen zich geen betere habitat wensen.

Blauwalgen in de SloterplasBeeld Jesper Boot

Water­net stelde woensdag in de Sloterplas op een halve meter diepte een temperatuur vast van 25,3 graden, een van de hoogste temperaturen ooit gemeten.

De hoge watertemperatuur zorgt ervoor dat blauwalgen, die eerder deze week in onder meer de Sloterplas werden aangetroffen, razendsnel kunnen groeien.

Zwemmers die water met blauwalg inslikken, kunnen last krijgen van irritaties aan de ogen en huid. Andere klachten zijn koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en maag- en darmklachten, zoals diarree en ­overgeven. Sommige blauwalgsoorten maken gevaarlijke gifstoffen aan die verlammings­verschijnselen of ademhalingsproblemen ­veroorzaken. Voor honden en andere dieren kan blauwalg dodelijk zijn.

Toch zwemmen
Ondanks het advies het water niet in te gaan, werd er woensdag volop gezwommen in de Sloterplas. Aan het Sloterstrand was het iets minder druk dan op eerdere warme dagen, maar de gevreesde blauwalg bleek voor maar weinig mensen een belemmering om een verkoelende duik te nemen. Ze hadden niets mee­gekregen van de waarschuwing of schoven deze simpelweg terzijde.

Het Sloterstrand.Beeld Jesper Boot

"Blauwalg? Nee, daar weet ik niets van, ik ben hier voor het eerst," zei Tom de Heer, onderweg van zijn strandhanddoek naar het water. "Ach, het zal wel loslopen. Al die kinderen zwemmen toch ook?"

Liselot Hendriks, die vlak bij het strandje woont, laat haar kinderen Jimmy en Charlie ook gewoon zwemmen. "Het water ziet er hartstikke schoon uit. Vanochtend dreef er nog van die vieze drab op, maar dat zie ik nu niet meer. Ach, gister zwommen de kinderen nog in chloorwater, dat is ook niet gezond."

Droogte
Ook in andere Amsterdamse wateren is blauwalg gevonden, onder meer bij IJburg en de Amstel, twee plekken waar dat zelden voorkomt. Dat heeft te maken met de droogte en het mooie weer, volgens ecoloog Jasper Stroom van ­Waternet.

"Normaliter is de verblijftijd van het water in de Amstel niet lang genoeg. Er komen veel polders op uit, dus het water stroomt snel door. Voordat de blauwalgen kunnen groeien, liggen ze bij wijze van spreken al in het IJ. Maar nu is het zo droog dat de Amstel min of meer stilstaat. Tel daar de hoge watertemperatuur bij op en je snapt waarom blauwalgen nu kans ­hebben om razendsnel te groeien."

Volgens Stroom is de beste oplossing tegen blauwalg om ­voeding, zoals fosfaat, uit het water te weren. Dan kunnen blauwalgen niet groeien. "We hebben bij de Sloterplas een maatregelenpakket bedacht om dat te doen, maar dat is een ingrijpende en kostbare operatie. Momenteel onderzoeken we of we de invloed van de aanwezige quaggamossels, die algen eten, groter kunnen maken. Er is nog geen besluit over genomen."

Lees ook: In deze Amsterdamse zwemwateren zit blauwalg en Blauwalg in zwemwater: hoe gevaarlijk is dat?

Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden