Uitzinnige menigten bij inauguratie Obama

Mensen kijken toe tijdens de inauguratie van Barack Obama. Foto EPA Beeld
Mensen kijken toe tijdens de inauguratie van Barack Obama. Foto EPA

WASHINGTON - Kou, lange rijen, overvolle metro's, extreme veiligheidsmaatregelen: niets kon Amerikanen dinsdag weerhouden om de inauguratie van Barack Obama tot president van de Verenigde Staten bij te wonen. ,,Dit is een soort afsluiting. Een happy ending."

,,So help me God." Barack Obama heeft de laatste woorden van zijn eedaflegging nog niet uitgesproken of uit duizenden kelen klinkt een oerschreeuw. Eindelijk is het zo ver.

De inauguratie lijkt meer dan de 'viering van een vreedzame machtsoverdracht', zoals de ceremonie elke vier jaar weer wordt genoemd. Op Capitol Hill heerst de sfeer van een bevrijding. Een bevrijding van George Bush, de nu ex-president die zo ongenadig door de menigte wordt uitgejouwd, maar bovenal toch een meer symbolische bevrijding van de pijnlijke geschiedenis van slavernij en rassenscheiding.

,,Er zullen vandaag geen tranen zijn in de hemel", zegt James Clark, een armoedig geklede man die foto's bij zich draagt van zijn overleden vader, moeder en zuster. Hij heeft de oude schoenen van zijn vader aangetrokken. ,,Zo krijg ik het gevoel dat ze er toch nog bij zijn", zegt de gepensioneerde Clark, die opgroeide in het zuidelijke North Carolina . ,,Ik hoop dat ze omlaag kijken vanuit de hemel en zien dat het goed is. Ze hebben veel geleden onder vooroordelen en discriminatie, maar dat is nu voorbij. Voor de jonge generatie doet kleur er niet meer toe. Obama is niet zwart of blank, hij is van iedereen."

De diversiteit van Amerika toont zich dinsdag in al zijn pracht rond de monumenten van Washington. Alle huidskleuren en alle generaties zijn aanwezig. Jonge ouders slepen verkleumde kinderen met zich mee in de vaste overtuiging dat ze er later met plezier op terugkijken. In de overvolle en uiterst trage metro vallen mensen flauw. Bejaarden zijn voor dag in dauw opgestaan om een goede plaats te bemachtigen. Na enkele uren in de ijzige wind staan ze te klappertanden bij hun stoeltjes, terwijl laatkomers hen ongegeneerd het zicht ontnemen op het podium bovenaan de trappen van het Capitool.

,,Ik moest erbij zijn", zo verwoordt de 68-jarige Barbara Carter uit Californië de stemming. ,,Op de verkiezingsavond belde ik mijn dochter in Arizona om te zeggen dat we gingen boeken. Mijn kleindochter en haar zoon zijn ook meegekomen. Vier generaties trotse Afro-Amerikanen. Ik ben opgegroeid in het zuidelijke Virginia. Ik was betrokken bij de strijd voor burgerrechten. Voor mij is dit een soort afsluiting, een happy ending. Barack Obama is zo'n bijzondere man. Hij zal ons trots maken. Dat weet ik zeker."

De extreme veiligheidsmaatregelen lijken niemand naargeestig te stemmen. Helikopters vliegen door het tot verboden gebied verklaarde luchtruim boven Washington, bruggen zijn afgesloten, scherpschutters hebben zich geposteerd bij de koepel van het Capitool en politieboten razen over de rivier de Potomac uit angst voor 'een tweede Mumbai'. Duizenden reservisten zijn opgeroepen om het grootste evenement uit de geschiedenis van de stad in goede banen te leiden, maar veel soldaten grijpen zelf ook naar hun fototoestellen als Obama zijn toespraak houdt.

Obama's oproep tot meer zelfvertrouwen, tot meer geloof in Amerika's vermogen om de huidige beproevingen te boven te komen, is voor veel aanwezigen bij de inauguratie niet meer nodig. De 19-jarige student Steve Young uit Chicago volgt de hele ceremonie met een gelukzalige blik op zijn gezicht. Hij heeft tickets gekregen van een vriend die bij Obama in de buurt woont. ,,Het is een eer om erbij te zijn", zegt Young. ,,Dit is een historische dag die nog lang zal voortleven. Natuurlijk kan Obama niet alles veranderen. Eén man kan dat niet doen. Maar als we allemaal een beetje veranderen wordt Amerika een beter land." (FRANK HENDRICKX)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden