Update

Uitwonende masterstudent moet 3.200 euro per jaar 'investeren', stufi vervalt

Voor studenten die een masterstudie volgen verdwijnt de studiefinanciering. In plaats hiervan komt een sociaal leenstelsel. Dat betekent dat uitwonende studenten 3.200 euro per jaar extra in hun studie moeten 'investeren'. Voor thuiswonende studenten is dit 1.200 euro.

Sebastiaan Timmermans
Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs. Beeld anp
Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs.Beeld anp

Dat staat in het wetsvoorstel dat staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs vandaag naar de Kamer heeft gestuurd. De wet moet per 1 september van dit jaar ingaan. Vanaf 2016 moet dit een besparing van 80 miljoen euro per jaar opleveren. De Tweede Kamer zal de wet binnenkort behandelen.

De basisbeurs maakt plaats voor leningen tegen gunstige voorwaarden. Zo moet er tegen een lage rente worden terugbetaald en gebeurt dit naar draagkracht. Ook kan de schuld eventueel worden kwijtgescholden voor mensen die het echt niet kunnen opbrengen. In plaats van de huidige vijftien, mag er twintig jaar worden gedaan over het terugbetalen. Per maand mogen studenten maximaal 853,16 euro lenen.

Een andere maatregel is dat studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen voortaan hun eigen reiskosten tegen de reguliere tarieven moeten betalen.

Volgens Zijlstra prikkelt dit systeem studenten om sneller af te studeren en een betere keuze te maken. Hij wil het geld dat wordt bespaard terug investeren in het onderwijs.

'We mogen best wat meer van studenten vragen. Zij plukken straks immers de vruchten van hun studie, die ook na invoering van het sociaal leenstelsel (in de masterfase) voor het overgrote deel wordt betaald door de overheid - de belastingbetaler dus', aldus Zijlstra over het wetsvoorstel. Hij noemt het huidige stelsel van studiefinanciering niet langer houdbaar in het licht van de miljardenbezuinigingen van het kabinet.

Deze plannen waren in het regeerakkoord van oktober 2010 al aangekondigd. Zijlstra heeft de plannen nu uitgewerkt en in een wetsvoorstel gegoten. Er gaan geluiden dat bij de nieuwe bezuinigingsronde van volgende maand voor de periode van de gehele studie - dus ook de bachelorfase - zal worden overgestapt op een sociaal leenstelsel.

Voor studenten die al voor 1 september 2011 met een meerjarige master zijn begonnen, maakt de staatssecretaris een uitzondering. Zij houden ook na 1 september hun basisbeurs. Zijlstra schrapt ook een aantal uitzonderingen. Zo vervalt de regeling voor studenten met weigerachtige of onvindbare ouders. Ook de partnertoeslag wordt afgeschaft. Studenten die hier nu gebruik van maken moeten ook gaan lenen met het sociaal leenstelsel.

Bij studenten die een aanvullende beurs krijgen, omdat hun ouders bijvoorbeeld een laag inkomen hebben, wordt bij het berekenen van hun inkomen geen rekening meer gehouden met hun studieschuld. De mogelijkheid opleidingskosten af te trekken van de inkomstenbelasting wordt ingeperkt.

Negatieve reactie
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is uiterst negatief over de plannen. 'Dit betekent voor één-, twee- of driejarige studenten in de masterfase respectievelijk een lastenverzwaring van 3200, 6400 of 9600 euro. Daarbovenop wordt het recht op een ov-kaart ingekort en verliezen 17.500 studenten hun aanvullende beurs. Het ISO constateert dat de studenten meer moeten investeren, maar daar staat geen beter onderwijs tegenover', schrijft de organisatie in een verklaring.

Ook D66 is negatief. 'D66 is niet tegen aanpassing van de basisbeurs en een sociaal-leenstelsel, maar we hebben altijd als voorwaarde gesteld dat de opbrengst daarvan geinvesteerd moet worden in de kwaliteit van onderwijs. In de plannen van het kabinet zien het onderwijs noch studenten iets daarvan terug. Dat is zeer slecht nieuws. De VVD heeft in haar verkiezingsprogramma ook altijd de toekomst van de basisbeurs gekoppeld aan investeringen in onderwijs. Dit is de zoveelste verkiezingsbelofte die ze breken rond onderwijs', aldus Kamerlid Boris van der Ham.

Raad van State
In een advies schrijft de Raad van State (RvS) dat zij de regering oproept extra onderzoek te doen naar de gevolgen hiervan voor mensen met een meerjarige master. De RvS verwacht wel dat de toegankelijkheid van het onderwijs gewaarborgd blijft.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden