Plus

Uitvaart is steeds vaker uitbundig feest: 11 opvallende trends

Een kleurrijke of extravagante uitvaart: alles kan en mag tegenwoordig. De begrafenis als statement, de crematie als evenement. Leve de rouwclown!

Cintha Rood
null Beeld Joop van Roy
Beeld Joop van Roy

De 31-jarige Amerikaan Henry Rosario Martinez was een groot pokerliefhebber. Zijn laatste wil: na zijn dood zittend aan een pokertafel te worden opgebaard, zodat vrienden nog één keer met hem konden kaarten.
Zo bont maken we het hier nog niet. Toch rukt ook hier de bijzondere begrafenis op - of, zo u wilt: de creatieve crematie.

Ook de nuchtere Nederlander verruilt de standaardbegrafenis, met koffie en cake na afloop, voor een afscheid naar wens. Steeds vaker is de uitvaart niet zozeer een ingetogen afscheid van een dierbare, maar een uitbundig feest, waar het leven van een bijzonder mens wordt gevierd.

Met alle, al dan niet zelfverzonnen, rituelen die daarbij horen: kleinkinderen die de kist van opa beschilderen, het neefje dat op zijn gitaar Voodoo child van Jimi Hendrix door de aula laat scheuren of een presentatie met ontroerende en hilarische foto's uit het leven van de gestorvene. Ook in opkomst: uitvaartfotografie, met als herinnering een luxe boek vol foto's van de dag. Of een film.

Crematieoven
Tegenwoordig mogen nabestaanden zelfs oma in haar kist begeleiden naar de crematieoven. De as verstrooien - dat mag wettelijk pas sinds vijftien jaar - op een favoriete plek is al bijna vaste prik.

Ook het aloude opbaren - populair in de negentiende eeuw - is terug van weggeweest. En na het afscheid drinken we er één in de stamkroeg van ome Piet te zijner nagedachtenis en dansen we op zijn favoriete muziek.
Directeur Guus Sluiter van het Amsterdamse uitvaartmuseum Tot Zover begrijpt het wel.

"Vroeger geloofden veel meer mensen in een leven na de dood. Tegenwoordig speelt godsdienst en zeker de kerk een minder grote rol in ons leven. Daardoor is meer ruimte ontstaan voor wie de overledene was en wat hij voor ons betekende. Het gaat niet meer om God, maar om de mens en zijn levensverhaal. En de uitvaart moet daaraan recht doen."

De uitvaarttrends op een rij:


Clown

We hadden al de cliniclown en nu is er ook de rouwclown. Een clown zonder grappen en grollen, maar die troost wil bieden. De rouwclown kan, naar eigen zeggen, knellende etiquette en patronen doorbreken, die wel netjes zijn maar rouwen in de weg staan. De clown hoort bij een groep uitvaartondernemers, kunstenaars en musici die hun krachten hebben gebundeld in een poging een uitvaart persoonlijk te maken. Kijk bijvoorbeeld op enter-teentje.nl en of gentleclowning.nl.

Milieusparend
Ook de keuze voor de laatste reis wordt groener. Mensen willen vaker een uitvaart die het milieu minder belast. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een gerecyclede grafsteen, waarbij een oude zerk wordt gepolijst en opnieuw beletterd. Begraven worden op een natuurbegraafplaats, waar zerken en wandelpaden taboe zijn, is ook in de mode. En natuurlijk kiezen milieubewuste zielen voor een duurzame (fairtrade) kist van karton, sloophout of bamboe, of een mand van pandanus- of bananenbladeren. Prijs op aanvraag via greencoffins.nl.

Moeder Natuur
Eén worden met Moeder Natuur kan op meer manieren. De waterurn vangt regenwater op en laat dat met de as van een overledene in tien jaar tijd gelijkmatig in de aarde vloeien. De kosten? Minimaal 1995 euro. (waterurn.nl). En de duurzaam geproduceerde urn Feniks kan dienstdoen als vogelhuisje of als insectenhotel. Zo'n urn waar het leven omheen friemelt kost 195 euro. (studioffeniks.nl). Dan is er nog de Spaanse vinding de Bios Urn, die de as mengt met zaden van struik of boom. Je mag ermee in je tuin worden begraven (circa 142 euro, levennahetleven.nl).

Parfum
Een specifieke geur kan troost brengen bij het afscheid. Scent to heaven van Roos Lubbers doet dat onder meer met schalen vol gedroogde bloemen en beukensnippers, eventueel geïmpregneerd met het favoriete parfum van een overledene. Vanaf 195 euro (scenttoheaven.com).

Verf
Kunstenaars verwerken de as van een geliefde in verf, waarmee een schilderij kan worden vervaardigd. Aan te vragen via bijvoorbeeld koesterij.nl of askunst.nl.

Rouwkoe
De laatste rit hoeft allang niet meer in een zwarte rouwwagen te zijn. Rouwkoe Leentje is in te huren, die de doodskist maximaal drie kilometer trekt. De prijs is op te vragen via rouwkoe.nl. Caravanliefhebber? Koppel dan een rouwcaravan achter je auto. Vanaf 375 euro per dag, rouwcaravan.nl.

Ballonnen
En waarom zou as alleen in water of aarde moeten terechtkomen? Via een tros ballonnen, waarbij de as op grote hoogte vrijkomt, is verstrooiing door de lucht mogelijk, voor minstens 350 euro (laatstevlucht.nl).

Digizerk
Een digizerk? Ja, een digitale, roestvrijstalen grafzerk met een lcd-scherm waarop een filmpje van de overledene kan worden vertoond. Steenhouwerij Rijtink weet er alles van. Familie of vrienden aan de andere kant van de wereld? Een internetverbinding met de uitvaartdienst is een fluitje van een cent.

Aaibaarheidsfactor
In Afrikaanse landen is een doodskist in de vorm van een colafles, ananas of snelle auto gebruikelijk. Zo'n kist laat zien waar de overledene dol op was. Hier blijven we bescheidener, al zorgt kistenmaker Nick Raadschelders voor meer variatie: een topper in zijn collectie zijn de doodskisten met 'vrouwelijke lijnen'. "Je hebt toch ook heren- en damesfietsen, heren- en dameskapsels?" Met linnen, katoen en een gewatteerde tussenlaag krijgen kisten een hoge aaibaarheidsfactor. Prijs op aanvraag via zavadi.nl (zie afbeelding). Minstens zo kleurrijk zijn grafkistdeksels met een opvallende fotoprint. Er kan worden gekozen voor een foto uit eigen collectie, uit afbeeldingen van bloemen of zelfs een geliefde sport is aan te vragen (prijzen vanaf 899 euro). Via dutchfuneraldesign.nl

Herinneringskom
Een beetje designliefhebber kiest voor een herinneringskom in een grafsteen of een urnenmuur. De nabestaanden vullen de doorzichtige kom met persoonlijke spullen van of voor de overledene, zoals sieraden, een minitatuur van zijn favoriete auto, speelgoed. Voor 500 euro krijgt de laatste rustplek wat weg van een nachtkastje. (herinneringskom.nl)

Graftrommels
Metalen graftrommels zijn ook bakjes die worden gevuld. Ze worden afgesloten met een wind- en waterbestendige glasplaat. Te koop vanaf 720 euro. (graftrommels.nl)

null Beeld Joop van Roy
Beeld Joop van Roy
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden