Update

Uittocht PVV gaat onverminderd door

De uittocht van PVV'ers na de gewraakte uitspraken van partijleider Geert Wilders over Marokkanen is nog niet gestopt. Maandag verlieten de Provinciale Statenleden Henk Scherer (Utrecht) en Daniël ter Haar (Gelderland) de partij. Er was ook een lichtpuntje voor Wilders. Hij maakte vandaag de kandidatenlijst voor het Europees Parlement bekend. PVV-senator Marcel de Graaff wordt lijsttrekker bij de verkiezingen in mei.

Beeld anp

Het Utrechtse Statenlid Scherer gaf een toelichting op zijn besluit om op te stappen. Hij doet dat ,,uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid''. Scherer, die 3 jaar voor de PVV in het provinciebestuur zat, noemde de uitspraken van Wilders over 'minder Marokkanen' walgelijk.

Ook Ter Haar, sinds 2011 lid van Provinciale Staten in Gelderland, vertrekt om die reden. Fractieleider Marjolein Faber van de PVV in Gelderland zegt ,,de hele ophef'' rond de uitspraak van partijleider Wilders niet te begrijpen. ,,Iedereen kent sinds de oprichting van de PVV onze standpunten en de bijbehorende context. Er zijn mensen die deze koppeling gewoon niet willen zien en hun kans grijpen om een hetze tegen de PVV te voeren'', aldus Faber.

Verkiezingen EP
De huidige voorzitter van de Senaatsfractie van de PVV, Marcel de Graaff, gaat de kar trekken voor de verkiezingen van het Europees Parlement voor de partij die de Europese Unie het liefst snel ziet verdwijnen. Op nummer 2 staat Vicky Maeijer, de huidige fractievoorzitter van de PVV in de Zuid-Hollandse Staten. De 3e plek is voor Olaf Stuger, die in 2006 lijsttrekker was voor de LPF, de Lijst Pim Fortuyn. Op vier komt de arabist Hans Jansen en op vijf zittend Europarlementariër Auke Zijlstra.

Wie het lijsttrekkerschap van de PVV in Europa op zich zou nemen werd onduidelijk nadat vorige week de leider van de PVV in het Europees Parlement, Laurence Stassen, haar vertrek uit de partij aankondigde. Lucas Hartong werd maandag haar opvolger maar hij stopt na de verkiezingen als Europarlementariër.

Reactie Wilders
Wilders zegt over de Europese lijst: 'Wat een geweldige lijst en voortreffelijke kandidaten! Zij geloven in de kracht van Nederland. Wij kunnen weer baas worden over eigen geld, eigen wetten en eigen grenzen. Daarover gaat het bij de Europese verkiezingen op 22 mei: uw geld, uw baan en uw vrijheid.' Wilders staat zelf overigens als nummer tien op de lijst.De PVV haalde bij de vorige verkiezingen vijf zetels in het Europees Parlement. Na het vertrek van Daniël van der Stoep in 2011 en Stassen telt de PVV-delegatie nog drie leden.

Marokko
De omstreden uitlatingen van Wilders hebben de diplomatieke en economische banden tussen Nederland en Marokko niet negatief beïnvloed. Dat zei de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken maandag tijdens de nucleaire top in Den Haag tegen zijn Nederlandse collega Frans Timmermans. Marokko waardeert volgens Salah Eddine Mezouar de manier waarop de Nederlandse regering afstand heeft genomen van de uitspraken.

Vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer hebben laten weten niet meer te willen samenwerken met de PVV. Maar ze zullen moties van die partij nog wel steunen als ze het er inhoudelijk mee eens zijn. Alleen de PvdA zal geen enkel PVV-voorstel meer te steunen na de oproep van Geert Wilders tot 'minder Marokkanen'. De Tweede Kamerfractie van de PVV komt doorgaans op dinsdag bijeen voor het wekelijks overleg. Dan komt er mogelijk meer duidelijkheid over hoe de PVV-vlag erbij hangt.

Ophef
Fractieleider Marjolein Faber van de PVV in Gelderland zegt 'de hele ophef' rond de uitspraak van partijleider Wilders niet te begrijpen. 'Iedereen kent sinds de oprichting van de PVV onze standpunten en de bijbehorende context. Er zijn mensen die deze koppeling gewoon niet willen zien en hun kans grijpen om een hetze tegen de PVV te voeren', aldus Faber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden