Update

Uitstel zaak moord op Cevat

AMSTERDAM - De Amsterdamse rechtbank heeft de strafzaak over het doodschieten van hoofdagente Gabrielle Cevat voor onbepaalde tijd opgeschort. Omdat schutter Franklin F. (49) op de eerste zittingsdag voor het eerst uitvoerig over de zaak sprak, stuurt de rechtbank hem voor nader psychisch onderzoek terug naar het Pieter Baan Centrum (PBC).

Het huidige rapport over de geestesvermogens van F. is 'allesbehalve volledig', zo oordeelt de rechtbank, doordat hij tijdens een eerdere opname slechts zeer summier over zijn daden heeft gesproken.

Aan de hand van het bestaande rapport is de mate waarin hij 'toerekeningsvatbaar' is niet vast te stellen, evenmin als de kans dat hij opnieuw een ernstig geweldsmisdrijf pleegt.

Onvoldoende advies
De rechtbank heeft ook onvoldoende advies ontvangen over de wijze waarop F. het best kan worden gestraft en behandeld.

Franklin F. verklaarde zich gisteren bereid volledig mee te werken aan een nieuw onderzoek, waarin ook zijn verklaringen in de rechtszaal zullen worden gebruikt. Hij zal opnieuw worden opgenomen.

'Ambulant' onderzoek door psychiaters is geen goede optie, ook omdat hij in de Bijlmerbajes volgens zijn advocaat Peter Plasman nare incidenten meemaakt die hem van slag brengen. ''Mijn cliënt wil daar niet dieper op in gaan en hij wil daarover ook niet klagen, maar ik heb zelf gemerkt dat gesprekken met hem door dergelijke ervaringen in het huis van bewaring niet optimaal verlopen.''

Officier van justitie Karin Gerritsen vindt het 'ontzettend jammer' dat de zaak 'niet kan worden afgerond', maar ze ziet ook de noodzaak van extra onderzoek.

Als de zaak later alsnog verder wordt behandeld, willen justitie en de rechtbank op de zitting mogelijk nog extra getuigen verhoren. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.