Uitstel van betaling aangevraagd voor bv Kooistra

Cafe Three Sisters op het Amsterdamse Rembrandtplein, een van de Amstedamse horecagelegenheden die eigendom waren van Sjoerd Kooistra. Foto ANP Beeld
Cafe Three Sisters op het Amsterdamse Rembrandtplein, een van de Amstedamse horecagelegenheden die eigendom waren van Sjoerd Kooistra. Foto ANP

AMSTERDAM - De erven Kooistra hebben vandaag surseance (uitstel) van betaling aangevraagd voor Plassania Beheer BV, het bedrijf van wijlen Sjoerd Kooistra.

Volgens Oscar Hammerstein, advocaat van de overleden horecatycoon, is er geen andere uitweg voor het horecaconcern, dat aan een verbeten juridisch gevecht met Heineken ten onder is gegaan. Kooistra pleegde 28 juni zelfmoord.

Het faillissement van Plassania, het bedrijf aan de top van Kooistra's uitgebreide kerstboom van bv's, lijkt daarmee aanstaande te zijn. Wat de gevolgen zullen zijn voor de circa vijftig horecabedrijven van het concern, is nog onduidelijk. Berichten over directe sluiting van zeventien cafés in Groningen worden door Heineken tegengesproken.

De erven lopen met hun aanvraag vooruit op een faillissementsaanvraag die twee weken geleden is ingediend door bierbrouwer Inbev, die nog zo'n 35 miljoen euro te vorderen zou hebben. Over deze aanvraag zou de Amsterdamse rechtbank 21 september beslissen.

Dat nu uitstel van betaling wordt gevraagd, doorkruist de besprekingen tussen de nieuwe directie van Plassania en de schuldeisers, waaronder banken, om te redden wat er te redden valt. Dat overleg zal nu worden overgenomen door een bewindvoerder, waardoor aan de vooraanstaande positie van Heineken in dit proces - de brouwer heeft zo'n zeventig miljoen euro te vorderen - een einde komt. Heineken doet verwoede pogingen met pachters van Kooistrazaken contracten te sluiten, zonder al te veel succes tot dusver. Het Kooistradebacle kan de brouwer tientallen miljoenen kosten.

Naar verwachting zal de bewindvoerder de bezittingen van Plassania inventariseren en te gelde maken. Dan kunnen vooral in Groningen en Amsterdam enkele tientallen cafés op de markt komen. (ALBERT DE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden