Uitstel renovaties goed voor krakers

Doordat woningcorporaties geen geld hebben voor renovatieprojecten, trekken krakers in de leegstaande panden. Daardoor zijn er meer kraakpanden dan enkele jaren geleden.

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Amsterdam telt nu, voor zover bekend bij gemeente, politie en justitie, ruim vijftig kraakpanden en -pandjes. Medio 2012 waren dat er 23 - nadat na de komst van het kraakverbod (1 oktober 2010) honderden panden waren ontruimd.

Leen Schaap, de commissaris van politie die al jaren ontruimingen in de stad leidt: 'De corporaties hebben door de crisis en het beleid van de regering geen geld voor geplande grote renovatieprojecten. Die schuiven ze op de lange baan, terwijl de woonblokken al leegstaan. Omdat wij niet voor leegstand ontruimen, halen we krakers dan niet uit panden. Dat werkt een toename van het aantal kraakpanden in de hand. Het grootste gedeelte van de huidige kraakpanden wordt door corporaties beheerd.'

Dat vindt de politie frustrerend, zegt Schaap. 'Als de rechter toestemming verleent voor een ontruiming of als een spoedontruiming noodzakelijk is, komen wij snel in actie. Zo lopen wij als politie met stoffer en blik achter krakers aan en worden we een soort uitsmijters voor corporaties zodra zij geld voor projecten hebben.'

Duplexwoningen
Het grootste door krakers bezette blok in de stad ligt nu in de Jeruzalembuurt, in de Watergraafsmeer. Daar hebben vooral Spaanse en Poolse krakers tientallen duplexwoningen ingenomen in de Lorentzlaan en de Pasteurstraat.

Dat blok staat al jaren op de nominatie gesloopt te worden voor nieuwbouw, maar Woningstichting Rochdale moest uitvoering van dat plan uitstellen vanwege geldgebrek, bevestigt woordvoerder Femke Risch.

Betaling
Inmiddels zijn investeerders gevonden die sloop en nieuwbouw wél kunnen betalen. De duplexpandjes worden vrijesectorwoningen. Voor september staat de ontruiming gepland en in 2015 moet de nieuwbouw worden opgeleverd.

'Wij willen heel graag dat die buurt wordt opgeknapt,' zegt Risch, die geen algemene uitspraken wil doen over het geldgebrek van corporaties en het kraken. 'Neem maar aan dat Rochdale woningen wil realiseren.'

Lees vandaag (16-08) meer in Het Parool: 'Kraken gaat door! (een beetje dan)'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden