Uitstel erfgoedlijst

AMSTERDAM - De voordracht van de zeventiende-eeuwse grachtengordel voor de Werelderfgoedlijst van de Unesco is opnieuw uitgesteld. Het ministerie van OC&W krijgt de aanvraag, die uiterlijk 1 februari in Parijs ingediend moet zijn, niet rond.Dit heeft Esther Agricola, directeur van het Bureau Monumenten en Archeologie, vanmorgen bevestigd. De aanvraag voor de begeerde plaatsing op de lijst kan nu op zijn vroegst volgend jaar weer door Unesco in behandeling worden genomen.

Het gevaar van de vertraging is dat de kans op opname in de lijst kleiner wordt. De Unesco overweegt in de toekomst eerst meer niet-westerse cultuurmonumenten bij voorrang op de lijst te plaatsen. Amsterdam, dat al enkele jaren geleden heeft ingestemd met de voordracht door de staat, dreigt daardoor verder achterop te raken.

Aanleiding voor de uitstel is volgens Agricola dat de Unesco nieuwe eisen heeft gesteld. De organisatie vraagt een nieuw managementplan, een lijvig document, waarin Amsterdam aantoont hoe de stad ervoor zorgt dat de cultuurhistorische waarden van de grachtengordel ook op termijn in stand blijven.

De Unesco wil daarmee dat het rijk en de gemeente garanderen welke extra inspanningen worden geleverd om het huidige niveau van bescherming van de oude stad te versterken. Het gaat erom dat de grachtengordel niet wordt aangetast door bijvoorbeeld nieuwe bruggen en hoogbouw, zodat het gevoel van een grachtenstelsel, gericht op het open water van het IJ, behouden blijft.

De Unesco heeft de nieuwe eisen gesteld omdat de organisatie vindt dat andere steden, onder meer Dresden, hun oude centra niet authentiek genoeg beheren.

Voor Amsterdam is bijvoorbeeld de bebouwing van het Shellterrein een punt van discussie onder monumentenzorgers. Ook de relatief hoge bebouwing bij het Westerdok vormt een risico voor de aanvraag.

Walther Schoonenberg van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) vindt het uitstel ernstig. Schoonenberg: ''Het probleem is dat we jarenlang te laks en te laat zijn geweest. De grachtengordel had al lang op de lijst kunnen en moeten staan.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden