Uitstel boren NZ-lijn geen optie

De Bijenkorf kondigde donderdag in een brandbrief aan de gemeenteraad aan desnoods een rechtszaak te beginnen als het boren onder de binnenstad begint zónder nieuw onderzoek naar de gevaren. Beeld
De Bijenkorf kondigde donderdag in een brandbrief aan de gemeenteraad aan desnoods een rechtszaak te beginnen als het boren onder de binnenstad begint zónder nieuw onderzoek naar de gevaren.

AMSTERDAM - Uitstel van het boren van de metrotunnel voor de Noord-Zuidlijn is geen optie volgens de gemeente Amsterdam. Dat is duidelijk geworden na spoedoverleg tussen de gemeente en het projectbureau Noord-Zuidlijn.

De Bijenkorf kondigde donderdag in een brandbrief aan de gemeenteraad aan desnoods een rechtszaak te beginnen als het boren onder de binnenstad begint zónder nieuw onderzoek naar de gevaren.

CDA-fractievoorzitter Maurice Limmen, die de enquête naar de Noord/ Zuidlijn leidde, heeft gevraagd om uitleg van het college.

De Bijenkorf blijkt dit najaar met Bouwfonds, de eigenaar van het pand, een ingenieursbureau te hebben ingeschakeld voor onderzoek naar de veiligheid rond het boren. Het bureau, Evers Partners, concludeert dat die tekortschiet. Er is 'gerede kans op niet verwaarloosbare schade' en maatregelen om verzakkingen te voorkomen zijn 'onvoldoende'.

Bovendien weet De Bijenkorf niet wat de gemeente doet bij calamiteiten; het 'incidentenplan' zou niet klaar zijn. TNO of een ander adviesbureau zou nog deze maand opdracht moeten krijgen te rapporteren welke extra maatregelen nodig zijn. Anders verzet De Bijenkorf zich 'met alle middelen'.

Het gemeentelijk projectbureau voor de aanleg van de metro vindt de bezwaren ongegrond. Wethouder Hans Gerson wil dat nog niet voor zijn rekening nemen. ''We moeten de stukken nader bekijken. Ik kan nu niet beoordelen of ze een punt hebben met hun zorgen.'' Vandaag nog zou de gemeente overleggen met Bouwfonds. Gerson sluit niet uit dat er een second opinion komt. ''We nemen dit serieus. Half maart begint het boren, pas over tien weken is de boor bij De Bijenkorf. Er is tijd genoeg.''

Gerson is verbaasd dat de bezwaren niet eerder zijn geuit. Hij vermoedt dat vooral Bouwfonds bezorgd is. De Bijenkorf zegt echter ook de zorgen te delen.

Hoite Detmar, directeur omgeving van het projectbureau Noord-Zuidlijn, zegt dat er 'continu overleg' is met De Bijenkorf. ''We hebben op 10 december nog gesproken. De Bijenkorf denkt dat het pand zeker vijf millimeter verzakt. Dat zal echter maximaal vijf millimeter zijn.''

Detmar ontkent dat er geen incidentenplan is. ''Er is een raamplan voor het hele project, dat wordt aangevuld met plannen voor deze plek. We hebben net de vliegende brigade ingesteld, die mensen kunnen bellen als ramen springen of muren scheuren.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden