Update

Uitspraak Obamacare 'overwinning voor Amerika'

Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft de nieuwe zorgverzekeringswet van president Obama grondwettelijk verklaard. Dat heeft de voorzitter van het hof, John Roberts, vanmiddag bekendgemaakt. Vijf van de negen rechters steunden de zorgwet, de overige vier stemden tegen.

Redactie
Protest tegen 'obamacare' voor de rechtbank in Washington. Beeld reuters
Protest tegen 'obamacare' voor de rechtbank in Washington.Beeld reuters

De zorgverzekeringswet van Obama schrijft onder meer voor dat er een verplichte verzekering komt voor de 32 miljoen Amerikanen die voorheen onverzekerd door het leven gingen. Wie zich niet verzekert, moet een boete betalen. Het Hooggerechtshof hield dit cruciale gedeelte van de 'Obamacare', zoals Obama's zorgwet wordt genoemd, overeind.

Ook poogt de wet de torenhoge medische uitgaven voor de overheid een halt toe te roepen. In 2010 bedroegen die 18 procent van het Amerikaanse bruto nationaal product. De wet moet in 2014 in werking treden. In decennia is de sociale zekerheid in de Verenigde Staten niet zo ingrijpend veranderd als nu.

Een groep bedrijven had de wet samen met 26 van de 50 Amerikaanse staten voorgelegd aan het Hooggerechtshof, omdat deze in strijd zou zijn met het grondwettelijke recht op vrijheid. Dat bezwaar heeft het Hooggerechtshof nu dus verworpen.

Overwinning
Slechts vier maanden voordat hij herkozen hoopt te worden, is de uitspraak van groot belang voor Obama. Hij kan nu een grote binnenlandse overwinning op zijn conto schrijven. Eerdere presidenten als Richard Nixon en Bill Clinton beten hun tanden stuk op de zorgverzekeringswet.

Bij Obama's Republikeinse tegenstanders was het verzet tegen de nieuwe zorgwet zeer groot. De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft het terugdraaien van de Obamacare tot speerpunt van zijn electorale campagne gemaakt. Ongeveer de helft van de Amerikaanse bevolking is tegenstander van de nieuwe wet. Dat kan voor de verkiezingscampagne van Obama dus juist weer nadelig zijn.

President Obama noemde de uitspraak van het hooggerechtshof een 'overwinning voor het Amerikaanse volk'. Hij beloofde de wet te implementeren en verder te verbeteren in de toekomst.

Obama zei het volgende: 'De hoogste rechtbank van het land heeft gesproken. We gaan verder met de implementatie van de wet. Wat we niet zullen doen, wat het land zich niet kan veroorloven om te doen, is nogmaals de politieke strijd voeren van twee jaar geleden en teruggaan naar hoe het toen was. Na deze uitspraak is het tijd om verder te gaan.'

Beslissende stem
De beslissende stem kwam van de conservatieve voorzitter van het Amerikaanse hooggerechtshof, John Roberts. Hij verbijsterde het politieke establishment van Amerika door te stemmen voor handhaving van de zorgwet. Door zijn stem spraken vijf van de negen rechters zich uit voor de wet die een hervorming van de gezondheidszorg regelt, waaronder een verplichte zorgverzekering voor iedereen.

Waarnemers zagen in Roberts een fundamentele conservatief, die in de afgelopen 7 jaar bij het hof als een rots stond voor burgerlijke vrijheden en oog had voor de zakelijke belangen van de man in de straat. Vooral Roberts' sceptische verhoren van advocaten die de regering vertegenwoordigden, deden waarnemers geloven dat hij tegen de zorgwet zou stemmen.

In veel zaken ging Roberts mee in het stemgedrag van de twee conservatiefste rechters, Antonin Scalia en Clarence Thomas, met inbegrip van een zaak uit 2010, waarin beperkingen op campagne-uitgaven door rijke donoren werden opgeheven. De rechter heeft nu een nieuwe paragraaf toegevoegd aan zijn biografie door zijn stem voor de sociaalliberale 'Obamacare'-wet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden