Uitslag wiv-referendum definitief: meerderheid tegen

Nu is het officieel: de Kiesraad heeft het 'nee-kamp' tot winnaars verklaard van het referendum over de nieuwe inlichtingenwet van de AIVD en MIVD. 

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Beeld ANP
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.Beeld ANP

Tegen de wet bleek 49,44 procent van de stemmers, 46,53 procent vóór.

In totaal werden 6.734.225 stemmen uitgebracht, een opkomst van 51,5 procent, zo blijkt uit de definitieve telling.

De officiële uitslag van de Kiesraad is het startsein voor het kabinet om met een reactie te komen. In de wet staat immers dat de uitslag van een raadgevend referendum tot een 'heroverweging' verplicht als de uitslag daartoe noopt.

Aan het kabinet nu de taak zich hiertoe te gaan zetten, ongetwijfeld met frisse tegenzin. Rutte en zijn coalitiepartners waren immers voor de wet en vooral D66 komt hiermee in een lastige situatie.

De partij was eerst tegen de wet, maar nu voor en moet een modus vinden om aan het maatschappelijke verzet tegemoet te komen. Zeker omdat het juist hoogopgeleide jongeren uit de steden zijn die tegen stemden. Lees: de achterban van D66.

Kleine aanpassingen
Daartegenover staan CDA en VVD die zich keihard achter de wet schaarden. Kleine aanpassingen doen om de reikwijdte van de wet te beperken lijken het meest opportuun.

Maar om alle kritiek te doen verstommen en tegelijk de eenheid in de coalitie te houden wordt dat manouvreren-voor-gevorderden.

Niet dat er snel iets te verwachten valt. Minister Kajsa Ollongren én premier Rutte lieten geen kans onbenut om te benadrukken hoe zorgvuldig het interpreteren van de uitslag moet verlopen. "We moeten niet over één nacht ijs gaan.''

De uitslag van het referendum per gemeente:

Verder lezen

In Amsterdam is vorige massaal tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) gestemd. Bekijk hier de uitslag van het wiv-referendum per gemeente.

Kees Verhoeven had de ondankbare taak om campagne te voeren vóór de nieuwe inlichtingenwet - een wet waar het D66-Kamerlid vorig jaar nog tégen stemde. Reconstructie van een vergeefse tour.

Like Amsterdam Kiest op Facebook om op de hoogte te blijven van het vervolg op de verkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden