Uitslag UvA-referendum is een roep om verandering

Een meerderheid van de deelnemers aan het referendum van de Uvastudenten en medewerkers van de UvA wil een aangepast besturingsmodel. Het universiteitsbestuur belooft te gaan werken aan meer inspraak.

De Maagdenhuisbezetting Beeld anp
De MaagdenhuisbezettingBeeld anp

Driekwart van de deelnemers aan het referendum stemde voor een model dat anders is dan het huidige.

Het referendum werd in november en december onder alle studenten en medewerkers van de UvA gehouden. De meningen zijn wel verdeeld, want medewerkers hebben een lichte voorkeur voor het behouden van het huidige model, terwijl studenten een uitgesproken voorkeur voor verandering hebben.

De opkomst was laag: 12 procent van de studenten bracht een stem uit. Onder werknemers was dat 37 procent. De totale opkomst was met 16 procent lager dan voor verkiezingen voor de medezeggenschapsraden.

Het referendum, waarin vier verschillende bestuursmodellen werden voorgelegd, werd gehouden om te inventariseren welke veranderingen in het bestuur de goegemeente van de universiteit nu wilde.

Maagdenhuisbezetting
De raadpleging vloeit voort uit de afspraken die zijn gemaakt na de bezetting van het Maagdenhuis in het voorjaar van 2015. Vervolgens organiseerde een commissie voor democratisering en decentralisering het referendum, uitgevoerd door Ruigrok Netpanel.

Behalve de vraag naar het besturingsmodel werd ook een voorstel voor een verandering van de Senaat - een adviserend orgaan van de universiteit - en de invoering van een lijst kernwaarden ('charter') van de universiteit voorgelegd.

Over beide voorstellen was een meerderheid positief. Het college van bestuur (cvb) van de UvA heeft al toegezegd een Senaat te willen inrichten waarin ook tijdelijke medewerkers en studenten zitten, die kunnen meedenken over de strategische koers van de universiteteit. 'We zouden de eerste universiteit zijn die dit doet,' schrijft het cvb.

Overwinning
Over een specifiek besturingsmodel laat het bestuur zich niet uit. Wel zegt het in een omvloerste verklaring 'voorstellen te gaan voorbereiden om de betrokkenheid van medewerkers en studenten te versterken bij de beleidsvorming op centraal niveau, op het niveau van de faculteit en op het niveau van opleidingen en onderzoeksgroepen.'

Jarmo Berkhout, voormalig UvA-activsit en nu voorzitter van de de landelijke studentenvakbond (LSVb) noemt de uitslag een opsteker. "Dit is een grote overwinning voor de studenten en docenten die gestreden hebben vóór meer inspraak en tegen het rendementsdenken."

Henriëtte Hoogervorst, voorzitter van de Amsterdamse studentenunie ASVA: "De stem van de studenten is luid en duidelijk: de overgrote meerderheid wil verandering. Het universiteitsbestuur kan en mag dit niet negeren."

Vier mogelijkheden van organiseren stelde de commissie van democratisering en decentralisering van de UvA voor, variërend van besturen zoals het nu aan de Universiteit van Amsterdam is geregeld tot volledig zelfbestuur van onderop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden