Uitslaande brand verwoest paradijs voor oude varkens

Bij een uitslaande brand aan de Bovenkerkerweg in Amstelveen is zondagavond het hoofdgebouw verwoest van Het Beloofde Land, de bekende varkensopvang van Daphne Westhof.

Door Patrick Meershoek
Alle zestig varkens in de opvang hebben de brand overleefd. Beeld Patrick Meershoek
Alle zestig varkens in de opvang hebben de brand overleefd.Beeld Patrick Meershoek

Alle zestig varkens in de opvang hebben de brand gelukkig overleefd, vertelt Westerhof, die zondagavond laat thuis in Amsterdam werd gealarmeerd. "De vijf varkens die in het hoofdgebouw verbleven, hebben de deur naar buiten zelf weten te forceren. Dat heeft ze het leven gered."

Een nabijgelegen stal met varkens kon door de brandweer en toegesnelde buren en vrijwilligers worden ontruimd. Westerhof: "Een van de dieren in de stal was onze Bokita, een oud, blind en dik varken. Zij moest door zeven brandweermannen naar buiten worden geduwd."

Oplossing
Westerhof prijst zich gelukkig dat alle dieren het hebben overleefd, op twee haantjes na. "Dat is het belangrijkste. Het is wel verschrikkelijk dat we veel spullen verloren zijn, zoals ons archief. En in het hoofdgebouw hielden we onze workshops. We zullen een andere plek moeten zoeken."

Westerhof huurde de gebouwen voor de opvang. "De eigenaar zal nu in gesprek gaan met de verzekeraar, vermoed ik. Voor de korte termijn hebben we al veel hulp aangeboden gekregen. Buren die stalruimte beschikbaar stellen. Ontzettend aardig."

Voor Bokita wordt een andere oplossing gezocht. Het varken kan niet meer worden verplaatst. Ze ligt nu op het land, omringd door drie balen stro en een aantal dekens. Westerhof: "We gaan een huisje om haar heen bouwen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden