Uitmarkt volgend jaar mogelijk naar Zuidoost

De gemeenteraad staat positief tegenover het idee de Uitmarkt afwisselend plaats te laten vinden in de gebieden buiten het Centrum.

Tom Kieft
De Amsterdamse Poort in Zuidoost zou een geschikte locatie zijn. Beeld Het Parool
De Amsterdamse Poort in Zuidoost zou een geschikte locatie zijn.Beeld Het Parool

De Uitmarkt is de opening van het culturele seizoen. Initiatiefnemer Nelly Duijndam van de SP wil dat het evenement voortaan voornamelijk buiten de ring plaatsvindt in de stadsdelen Noord, Zuidoost en Nieuw-West.

"Zo wordt het echt een evenement van de hele stad," aldus Duijndam donderdag in de gemeenteraad. In augustus vindt de veertigste editie plaats op het Oosterdok in Centrum. Als het aan Duijndam ligt, gaat de verhuizing naar buiten de ring volgend jaar al van start, met de primeur voor Zuidoost.

De Amsterdamse Poort
Zowel Zuidoost als de Uitmarkt staan positief tegenover het plan. Geschikte locaties in het stadsdeel zouden de Arena Boulevard, Winkelcentrum Amsterdamse Poort of het Nelson Mandelapark zijn.

Volgens Duijndam is het stadsdeel uitermate geschikt vanwege het breed uiteenlopende aanbod van kunst en cultuur aldaar. Daarnaast kan de Uitmarkt een flinke economische impuls aan het stadsdeel geven, specifiek aan de lokale middenstand.

Goed idee
De gemeenteraad omarmt het idee het evenement te verhuizen naar buiten de ring. "Zowaar een goed idee van de SP," klonk het van achter de tafel van D66. Met het oog op het spreiden van drukte zou het verplaatsen van het druk bezochte evenement volgens de raad een uitkomst zijn.

De raad benadrukt dat het stadsbestuur streeft naar het stimuleren van ontwikkeling in bestaande buurten buiten het centrum. Over de vraag of het evenement al in 2018 in Zuidoost kan plaatsvinden, is geen overeenstemming.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden