Uitmarkt boos op Iping

Vrijdagavond is de Uitmarkt op de Dam van start gegaan. Is dit de laatste editie in het centrum? Foto ANP Beeld
Vrijdagavond is de Uitmarkt op de Dam van start gegaan. Is dit de laatste editie in het centrum? Foto ANP

AMSTERDAM - De Uitmarkt heeft halsoverkop nieuwe promotievlaggen moeten laten drukken. Het stadsdeel Centrum vond de logo's op de vlaggen van de sponsors te groot.

De strop bedraagt ongeveer dertigduizend euro. Pim Luiten, directeur van het Amsterdams Uitburo dat het evenement voor de 32ste keer organiseert, spreekt van een triest voorval. De drukkosten bedragen vijfduizend euro, maar daarbij komen rekeningen van sponsors, voor wie de kleinere logo's minder waarde hebben.

In een brandbrief van 19 augustus riep Luiten stadsdeelvoorzitter Els Iping (PvdA) op de Uitmarkt niet onnodig te duperen. Het stadsdeel gaf geen krimp, waarna de Uitmarkt allerlei noodmaatregelen moest treffen.

Er is een boos persbericht in voorbereiding dat, om de goede sfeer op de Uitmarkt niet te bederven, pas maandag naar buiten komt. Luiten overweegt ernstig de Uitmarkt voortaan buiten het centrum te organiseren.

Volgens Uitburodirecteur Pim Luiten is de begroting van de Uitmarkt, één miljoen euro, heel krap. Driekwart ervan moet de Uitmarkt zelf binnenhalen.

Volgens de regels van het stads- deel mag het logo van de vijf grote Uitmarktsponsors, waaronder UPC en de provincie Noord-Holland, niet groter zijn dan een kwart van de oppervlakte van de vlag.

De Uitmarkt wijst erop dat deze richtlijnen weliswaar al twee jaar bestaan, maar dat ze niet werden gehandhaafd. Andere festiviteiten konden onlangs wel op steun van vlaggende sponsors rekenen.

Bovendien stelt de Uitmarkt dat culturele instellingen door de stren- ge regels in het nadeel zijn ten op- zichte van sportevenementen. Luiten: ''Amsterdam hangt vol vlaggen met grote logo's van het Rabo EK hockey. Dit evenement heeft de naam van de sponsor in het logo, en dan is er niets aan de hand. Bij cul- turele instellingen gebeurt dat niet.'' Het stadsdeel Centrum kon vrijdag niet reageren.

D66-duoraadslid en -lijsttrekker Gerrit Brunink is verbaasd. Op voorstel van D66 kreeg de Uitmarkt subsidie om heffingen als precario te kunnen betalen. ''Dit is water naar de zee dragen.'' (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden