Update

Uitleg Donner in spionagedebat niet genoeg voor oppositie

De oppositie in de Tweede Kamer legt zich niet neer bij de antwoorden van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken op de vermeende inzet van inlichtingendienst AIVD rond de film Fitna van PVV-leider Geert Wilders. Op verzoek van de PvdA komt de Kamer in een kort debat terug op de kwestie.

ANP/Redactie
Minister Donner. Beeld anp
Minister Donner.Beeld anp

D66-leider Alexander Pechtold betoonde zich ontevreden met de antwoorden van Donner. Die schreef de Kamer gisteren al dat hij niet inging op de bewering dat Maxime Verhagen in 2008 als minister van Buitenlandse Zaken de AIVD op Geert Wilders en diens film Fitna zou hebben willen zetten.

Pechtold wil nu verdere opheldering van Donner omdat de minister in zijn ogen niet alle vragen heeft beantwoord. Ook wil de oppositie dat het aangevraagde debat snel op de agenda komt. Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV voelen hier niets voor. Ze vinden dat Donner duidelijk genoeg is geweest.

Tijdens een overleg eerder op de dag reageerde de minister geprikkeld op aanhoudende vragen vanuit de Kamer over de rol van de AIVD. Kamerleden die vragen stellen waarop een minister geen ja of nee kan antwoorden en zo een bepaald beeld oproepen dat blijft hangen, maken van de Kamer een 'poppenkast', vond Donner.

Over concrete acties van de AIVD worden geen mededelingen gedaan, noch over de beraadslagingen in de ministerraad. 'U zit te vissen met suggesties en te hopen dat het negatieve beeld blijft hangen. Ik vind dat onbehoorlijk!' mopperde Donner tegen enkele oppositieleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden