Update

Uitkering voor bijna 2000 Amsterdamse oorlogsslachtoffers

Bijna tweeduizend Amsterdammers ontvangen nog altijd een zogenaamde oorlogsuitkering, bedoeld voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Nederlands-Indië.

Priscilla Tienkamp
Herdenking van de Februaristaking bij de Dokwerker, eerder dit jaar Beeld ANP
Herdenking van de Februaristaking bij de Dokwerker, eerder dit jaarBeeld ANP

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) keerde in 2015 in totaal 164,5 miljoen euro uit aan oorlogsslachtoffers. Ruim 13,3 miljoen euro daarvan ging naar Amsterdammers. Het aantal ligt iets lager dan het jaar ervoor, aldus een woordvoerster van de SVB. "Want naarmate de tijd verstrijkt, slinkt door overlijden het aantal mensen dat aanspraak maakt op een uitkering."

Relatief gezien werd de meeste financiële ondersteuning uitgekeerd in Amstelveen, waar 46 mensen geld ontvingen. Ook Diemen en Zandvoort staan (naast verder nog Schiermonnikoog en Rijswijk) in de landelijke top vijf.

Weduwen en wezen
Naast de directe slachtoffers kunnen ook weduwen, weduwnaars en (minderjarige volle) wezen van vervolgden een financiële tegemoetkoming krijgen. De groep bestaat vooral uit (naasten van) slachtoffers van de vervolging en burgerslachtoffers, blijkt uit cijfers die dataplatform LocalFocus middels een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft ontvangen van de SVB.

De bedragen die de SVB uitkeert kunnen oplopen tot rond de 40 duizend euro op jaarbasis, afhankelijk van het soort slachtofferschap. 156 verzetsdeelnemers en hun weduwen in Amsterdam krijgen een uitkering omdat zij verzet pleegden in de Tweede Wereldoorlog. Hun uitkering is veruit het hoogst: gemiddeld zo'n 22.300 euro per jaar. Vervolgingsslachtoffers, hun weduwen en/of wezen krijgen aanzienlijk minder: gemiddeld 7.744 euro per jaar. Duizend Amsterdammers krijgen deze uitkering voor vervolgden.

Wubo
De Wubo-regeling (Wet uitkeringen burger-oorlogsslachtoffers 1940-1945) is bedoeld voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog in Europa of Azië als burger zijn getroffen door oorlogsgeweld, of slachtoffer waren van geweld in voormalig Nederlands-Indië tot eind 1949.

Zie ook: Interview Ahmed Aboutaleb: Interesse in de oorlog moet je wel aanwakkeren [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden