Uithaal naar leraren basisschool De Parel

Links (blauw) de openbare basisschool De Parel, die dicht gaat, rechts (rood) de katholieke basisschool De Pool. Foto Klaas Fopma Beeld
Links (blauw) de openbare basisschool De Parel, die dicht gaat, rechts (rood) de katholieke basisschool De Pool. Foto Klaas Fopma

AMSTERDAM - Jarenlang werden pogingen ondernomen om basisschool De Parel te verbeteren. Tevergeefs. De spanningen liepen daarbij soms hoog op. In een ongebruikelijke stap besloot het bestuur deze week de school met ingang van volgend jaar te sluiten.

Directeur Peter Bezuijen liep een paar jaar geleden stuk op de weerstand tegen verandering en verbetering. ''Ik trof in 2005 een school met een eigen cultuur.'' Het leek een 'lief dorpsschooltje, met een ouderwets schoolhoofd'. Maar in feite bepaalde een 'stugge kern diehards' de lijn op de school. Prestaties bleven achter, soms zeer sterk. ''Het was duidelijk dat er iets moet gebeuren. Maar dat riep heel veel verzet en angst op.''

Leraren gingen 'steigeren' op het moment dat er eisen werden gesteld, zegt Bezuijen. Bezoeken in de klas en afspraken over de overdracht van leerlingen waren al omstreden. Nieuwe leerkrachten haakten snel af. ''Het managementteam heeft aan de bel getrokken bij het bestuur. Het was een heel heftige situatie. De sfeer was op zijn zachtst gezegd grimmig,'' zegt Bezuijen. Details daarover wil hij niet in de krant, vanwege de gevoeligheid van de zaak.

Eigenlijk had een groot deel van het team moeten worden overgeplaatst, zegt Bezuijnen. Maar dat was onmogelijk, vanwege de sterke arbeidspositie van leerkrachten en het ontbreken van dossiers.
In plaats daarvan vertrokken Bezuijen en zijn naaste medewerkers Een interim-directeur ging orde op zaken stellen.

Herbert de Bruijne, directeur van het bestuur van de stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel, erkent dat 'personeelsbeleid een school kan maken of breken.' Maar de leerkrachten hebben volgens hem wel ingezien dat veranderingen nodig waren. Onder het huidige, deels vernieuwde, team is er volgens hem weinig weerstand tegen verandering. Maar het was te laat om de zaak te keren.

In de loop van de afgelopen jaren is naar schatting twee ton besteed aan verbeterplannen, met name aan extra leerkrachten.

Bezuijen roemt de 'fantastische beslissing' van het bestuur de school te sluiten. Wat hem betreft komt die nog te laat.

Zijn voorganger Kenneth Craig vraagt zich af of een teruglopend leerling aantal reden is voor sluiting. Craig was 37 jaar lang directeur van de school. ''De school is verworden tot wat met een afschuwelijke term 'zwarte school' wordt genoemd.'' De naburige Poolschool trok meer een 'wit' publiek. De Parel belandde daarop in 'een neerwaartse spiraal.' Ook hoogopgeleide en kritische allochtone ouders bleven weg, zegt Craig. ''Zwart en zwak gaat vaak samen.''

Bezuijen is het daarmee oneens. ''Kinderen zijn nooit het probleem. Misschien hebben die kinderen meer problemen, maar dat is geen excuus voor slecht onderwijs.'' (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden