Uitgestorven zeereptiel wordt door de scanner gehaald

Onderzoekers leggen morgen resten van een Mosasaurus in een scanner in Maastricht. Bedoeling is om de oorzaak te achterhalen van vergroeiingen aan de staart van het prehistorische dier. Mosasauriërs leefden ongeveer 66 miljoen jaar geleden. Toen was de omgeving van Maastricht nog zee.

Tekening van Mosasaurus in de Gemeentegrot, in 1966. Beeld ANP
Tekening van Mosasaurus in de Gemeentegrot, in 1966.Beeld ANP

De Mosasauriër was een zeereptiel met een staart. Paleontologen hebben vastgesteld dat de staarten van deze dieren vaak vergroeiingen vertonen en willen door de scan ontdekken hoe dat komt. Het beest wordt onder een zogenoemde XtremeCT-scanner gelegd. Die wordt in Maastricht momenteel gebruikt voor onderzoek naar botziektes.

'Dat er wat aan de hand is met de staart, is duidelijk. We willen uitzoeken wat precies', zei paleontoloog Anne Schulp van het Natuurhistorisch Museum Maastricht donderdag. 'We hebben ontdekt dat het wel vaker voorkwam dat er enge vergroeiingen te zien waren op de wervels van de Mosasauriërsstaart. Onze vraag is nu: waren dat vreselijke botinfecties of waren ze het gevolg van overbelasting?'

'Als de vergroeiingen duiden op overbelasting, kan dat betekenen dat de Mosasauriër tijdens het zwemmen niet zijn flippers, maar vooral zijn staart het zware werk liet doen. Dat zegt weer wat meer over de manier van leven en bewegen van deze grote zeemonsters', aldus de paleontoloog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden