Uitgestorven boom herleeft dankzij opgegraven zaadjes

De dadelpalmboom van Judea, die ooit talrijk was in het Midden-Oosten, leek sinds het jaar 500 van de aardbol te zijn verdwenen. Tot een wetenschapper van de universiteit Bar-Ilan in Tel-Aviv besloot een zaadje, dat ruim tweeduizend jaar bewaard werd in een kleien pot, te planten. Met succes, zo blijkt nu.

Astrid Snoeys
Illustratiefoto. Beeld thinkstock
Illustratiefoto.Beeld thinkstock

De kleien pot werd in de jaren zestig gevonden op de opgravingssite van het paleis van Herodes in Israël. Daarin werden ze zo'n 2.000 jaar bewaard. De zaadjes zouden gedurende veertig jaar in een van de lades van de universiteit verdwijnen, tot Elaine Solowey op het idee kwam er eentje te planten.

'Ik nam aan dat het voedsel in het zaadje na al die tijd niet meer zou deugen. Hoe zou het ook anders kunnen?', vertelt Solowey aan National Geographic. Ze plantte het zaadje en sloot er een irrigatiesysteem op aan. Na enkele maanden zag ze dat de grond openbarstte. 'Ik kon het niet geloven', zegt ze. 'Ik had er alles aan gedaan om besmetting van andere planten tegen te gaan, dus het moest dat zaadje wel zijn.'

Witte bladeren
De eerste bladeren van het plantje waren wit met grijze nerven. De onderzoekster dacht dat het boompje het nooit zou halen, maar na enkele maanden zagen de bladeren er gezonder uit.

Wetenschappers proberen het geslaagde experiment nu te herhalen met andere zaadjes, die in de kleien pot gevonden werden. Ze willen zo achterhalen of ze niet extreem veel geluk hebben gehad en of ze hun techniek ook bij andere oude zaden kunnen toepassen.

Dadels
Dadelpalmbomen dragen ofwel het vrouwelijke, ofwel het mannelijke geslacht. De wetenschappers hopen dat het boompje vrouwelijk is, zodat het vruchten zal dragen. Als er een moderne dadelpalmboom met vergelijkbaar DNA gevonden wordt, kunnen de wetenschappers het geslacht bepalen. Zo niet, dab moeten ze ongeveer vier jaar wachten voordat het boompje al dan niet de eerste dadels voortbrengt.

Duizenden jaren geleden kwamen er erg veel dergelijke dadelpalmbomen voor. Zo wordt de boom onder andere vermeld in de Bijbel en in de Koran.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden