Schuim

Uitgerekend nu speelde Ajax een Europese halve finale

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: boekpresentatie De Binnentuin van Henk Spaan.

Vader Henk en dochter Sophie Spaan Beeld Schuim
Vader Henk en dochter Sophie SpaanBeeld Schuim

Deze verzin je ook niet. Je tweede roman komt uit, toch best een dingetje, en uitgerekend dan speelt Ajax voor het eerst in twintig jaar een Europese halve finale.

Want de wedstrijd is een dag verzet. Naar een tijdstip waarop normaal gesproken nooit een Europese halve finale wordt gespeeld. Zo rond jouw boekpresentatie.

En je heet Henk Spaan.

Het is vier uur en hij staat er ontspannen bij. Heeft hij hier wel allemaal tijd voor? "Ja hoor. Om zes uur moet ik weg."

Zes uur!? De wedstrijd begint om kwart voor zeven! Wat blijkt: Spaan kijkt thuis. Het stadion was voor zijn neus uitverkocht. Wel is deze boekpresentatie een uur vervroegd. "Anders komt geen hond."

Geen tijd te verliezen, het woord is aan redacteur Jelte Nieuwenhuis. Hij noemt de roman een mannenboek, maar met een cover - rood, groen (er staat een plant op) - om het aan vrouwen te kunnen verkopen.

Spaan zelf leest een tekst voor over babyboomers. Hoe ze aan tafel altijd hebben moeten vechten voor het laatste stukje kaas. En alles was altijd overvol. Het zwembad, de klassen. Een tekening moest je maken op de achterkant van een andere tekening.

Een leven lang last van de geboortegolf.

Wat Spaan zeggen wil: als je als babyboomer voor 30.000 euro een bedrijf van 30 miljoen euro op de kop kunt tikken, is dat misschien niet integer, maar er zijn verzachtende omstandigheden.

En: in het kader van move the product is het heel goed mogelijk dat de aanwezigen deze tekst vrijdagochtend ook als column op Radio 1 voorbij horen komen.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Janneke van der Horst is er ook, evenmin in tijdnood, ook zij kijkt thuis. Wat verwacht zij ervan?

"Nou ja, 0-3 is al gezegd."

Klopt, dat was Marcel van Roosmalen, rasoptimist.

"Dan zeg ik 1-3."

(Op dat moment nog allemaal heel verstandige woorden.)

Van der Horst en Stephanie Hoogenberk hebben een cadeau voor Spaan. Het drietal zit in een whatsappgroepje dat Evaluatie heet. Bij het cadeau, dat veel weg heeft van een fles, zit een ansichtkaart met daarop een vrouw in badpak. Op haar oksel zit een borsteltje, een echte.

Van der Horst: "Dat is symbolisch."

Ik word nu toch erg benieuwd naar dat whatsappgroepje, zeg.

Özcan Akyol komt Spaan ook feliciteren en hij stelt de enige vraag die er vandaag toedoet. Wat verwacht Spaan van Ajax straks?

Spaan geeft antwoord en mijn hand gaat langzaam naar het blocnoteje in mijn kontzak, ik ben hier aan het verslaggeven tenslotte.

Spaan, meteen: "Niet opschrijven!"

Wat hij zei, leest u vast nog eens in zijn Punten. Move that product, baby.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Meer over het boek van Henk Spaan: 'Intolerantie in de stad, fijn om te beschrijven'

Wat boekpresentatie De binnentuin van Henk Spaan
Waar uitgeverij Atlas Contact, Prinsengracht
Wie Henk Spaan, Mizzi van der Pluijm, Dieuwke Wynia, P.F. Thomése, Özcan Akyol, Janneke van der Horst, Jet van Nieuwkerk, Marcel van Roosmalen
Wanneer woensdag 3 mei, van 16.00 tot 18.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans was ook netjes op tijd in café-biljart Gijs de Rooy

Lolies van Grunsven, de agent van Spaan, journalist Stephanie Hoogenberk en Maartje de Jong van uitgeverij Anthos en een goede vriendin. Van Henk, ja Beeld Schuim
Lolies van Grunsven, de agent van Spaan, journalist Stephanie Hoogenberk en Maartje de Jong van uitgeverij Anthos en een goede vriendin. Van Henk, jaBeeld Schuim
Programmamaker Dieuwke Wynia en schrijver Özcan Akyol Beeld Schuim
Programmamaker Dieuwke Wynia en schrijver Özcan AkyolBeeld Schuim
Atlas Contactuitgever Mizzi van der Pluijm, schrijfster Mensje van Keulen, Huguette Hornstra (Atlas Contact) en vrouwenmagneet Marcel van Roosmalen Beeld Schuim
Atlas Contactuitgever Mizzi van der Pluijm, schrijfster Mensje van Keulen, Huguette Hornstra (Atlas Contact) en vrouwenmagneet Marcel van RoosmalenBeeld Schuim
Nog meer Atlas Contact: Vincent Kolenbrander, Rianne Blaakmeer, Nelleke Geel en Jelte Nieuwenhuis Beeld Schuim
Nog meer Atlas Contact: Vincent Kolenbrander, Rianne Blaakmeer, Nelleke Geel en Jelte NieuwenhuisBeeld Schuim
Columnist Janneke van der Horst: 'Dus dit zien mensen als jij een foto van ze maakt. Dit beeld raak ik nooit meer kwijt.' Met auteurs P.F. Thomése en Peter Buwalda Beeld Schuim
Columnist Janneke van der Horst: 'Dus dit zien mensen als jij een foto van ze maakt. Dit beeld raak ik nooit meer kwijt.' Met auteurs P.F. Thomése en Peter BuwaldaBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden