Uitgeprocedeerde asielzoekers kraken 12 panden in Oost

Het rondreizende gezelschap uitgeprocedeerde asielzoekers (Wij Zijn Hier) heeft in het Paasweekend 11 woningen en een winkelpand in de Rudolf Dieselstraat in Oost gekraakt.

Het Parool
De Rudolf Dieselstraat in Oost Beeld Google Streetview
De Rudolf Dieselstraat in OostBeeld Google Streetview

De ongedocumenteerde migranten willen op deze plek ook vrouwen en kinderen die op straat staan opvangen. De woningen en de winkelruimte zijn omgedoopt tot 'We Are Here Village'. Volgens het persbericht van de groep is er namelijk 'een heel dorp nodig om kinderen groot te brengen'.

De leegstaande panden zijn van woningcorporatie Ymere. Het is de bedoeling dat de woningen gesloopt worden om plaats te maken voor vier nieuwe appartementengebouwen.

Volgens een bericht op de website van de gemeente liep het project in 2015 vertraging op. Dit jaar moet de verbouwing starten en ergens in 2019 worden de nieuwe woningen opgeleverd.

Buurt-en-tuindag
Wij Zijn Hier wil de woningen - zolang ze leeg staan - beheren. Zaterdag 7 april staat een buurt-en-tuindag gepland. 'We gaan er weer een mooi dorp van maken.'

De gemeente liet onlangs weten uitgeprocedeerden voorlopig met rust te laten, in ieder geval tot een nieuw gemeentebestuur kan beginnen. De stad verzoekt pandeigenaren om geen ontruiming aan te vragen.

De uitgeprocedeerden die nu hun toevlucht tot de Rudolf Dieselstraat hebben gezocht, vragen het nieuwe bestuur samen te werken aan stabieler onderkomen. 'Laat het toekomstige college eigenlijk eens afspraken maken met woningcorporaties om vluchtelingen op straat de hand te reiken.'

Lees ook: Vijf jaar later nog geen stap verder

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden