Plus

Uitgeloot voor de middelbare school? VSA biedt troost

7580 achtstegroepers uit Amsterdam kregen donderdag te horen voor welke middelbare school ze zijn ingeloot. Voor sommige leerlingen begint hun middelbareschooltijd met een teleurstelling. Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA) organiseert vandaag een bijeenkomst voor gedupeerde ouders.

Raounak Khaddari
null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Dertig ouders hebben zich aangemeld voor de bijeenkomst die stichting VSA nu voor het derde jaar op rij organiseert. "Gedupeerde ouders kunnen daar hun verhaal kwijt," zegt Elisabeth Bootsma, voorzitter van VSA.

"Als ze te horen krijgen dat hun kind niet naar een school naar keuze mag, zijn ze vaak teleurgesteld en vooral hulpeloos. Tijdens zo'n bijeenkomst ontmoeten ze lotgenoten. Dat biedt steun en troost."

Ook wordt er tijdens de samenkomst gekeken naar de opties die de ouders hebben. "Een vader of moeder maakt zoiets natuurlijk niet jaarlijks mee. Wij van VSA hebben ervaring, we weten precies hoe de loting werkt en onderzoeken ook de juridische mogelijkheden. Er is daarom ook een advocaat aanwezig en de optie om met de tweede loting mee te doen wordt eveneens besproken."

Winnaar of verliezer
Of zo een lotgenotengroep niet wat overdreven is? Meer dan 83 procent van de kinderen uit groep acht is dit jaar immers ingeloot bij zijn of haar school van eerste voorkeur. "Dat lijkt inderdaad positief," zegt Bootsma, 'maar de scholieren beginnen hun schoolcarrière al als winnaar. Of verliezer. Er zijn nog altijd 137 kinderen die buiten hun top-5 aan voorkeuren zijn gevallen."

Een daarvan is de zoon van Riëtte van Winden. "Ik ben een beetje in paniek," zegt de moeder wier zoon is ingeloot op de school die pas op de zesde plek van zijn voorkeurslijst stond. "Eerst dachten we nog dat een school uit zijn top-8 nog oké zou zijn, maar nu puntje bij paaltje is gekomen, ben ik diep teleurgesteld," zegt Van Winden.

De zoon van Van Winden, die niet met zijn voornaam in de krant wil, wil naar een school met aandacht voor techniek. Zijn eerste keuze was daarom ook het Hyperion Lyceum. Zijn tweede keuze was een technasium.

Beperkt aanbod
"Het is heftig als een jongen van elf ineens zijn dromen vaarwel moet zeggen. Dat maakt me boos," zegt zijn moeder. "Niet het lotingsysteem an sich deugt niet, maar het beperkte aanbod aan havo-vwo-scholen. De gemeente heeft ingezet op brede scholen, dat is niet naar behoefte van de Amsterdammer. Er moeten meer havo-vwo-scholen komen, niet meer categorale gymnasia."

De moeder denkt nog na over de tweede loting op 11 april. Dan wordt de volgorde van de lijst omgedraaid. "Dat kan gunstig uitpakken, aangezien mijn zoon nummer 6923 op de lijst is."

Voorheen uitgelote scholier: 'blijf positief'

Kiek Peeters (15) werd in 2015 uitgeloot voor al haar zes voorkeurscholen. "Ik woon in Landsmeer en moest naar het Caland 2, helemaal in Nieuw Sloten," zegt Peeters.

Eerst drong het niet door tot de scholier. 'Maar daarna voelde ik me heel machteloos en verdrietig; ik zou elke dag in totaal 34 kilometer moeten fietsen." Gelukkig besloot de school van haar vierde keuze, het Cartesius Lyceum, plek te maken voor extra leerlingen.

"Dat was echt fijn. Ik was superblij. En het was ook leuk dat ik met allemaal anderen in de klas zat die ook waren uitgeloot. We hadden daardoor meteen een band."

Peeters, die inmiddels in 4-vwo zit, is nog steeds tevreden met haar school. Scholieren die dit jaar uitgeloot zijn, raadt ze aan positief te blijven. "Er zitten vast andere kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt in je klas en zij willen vast helpen als je je echt niet thuisvoelt."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden